Какви теми обсъдиха Борисов и Меркел?

Какви теми обсъдиха Борисов и Меркел?
YouTube
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, предаде ДАРИК. На съвместна пресконференция след срещата им премиерът заяви:

"Благодарение на своето географско положение и предстоящото си председателство на Европейския съюз през следващата година България би могла да направи много неща, с които да подпомогнем Балканите. Това съвпада и с плановете на Берлин. Искаме да дадем европейска перспектива на обикновените хора на Балканите.

Борисов посочи още, че „моторите на ЕС - Германия и Франция - ще ни окажат необходимата подкрепа, за да помогнем на народите на Балканите“.

Той е запознал Меркел с развитието на енергийните проекти в България и преди всичко с проекта за газов хъб „Балкан“, който отговаря на европейските изисквания.

Стана ясно, че двамата са обсъдили проблема с борбата с тероризма. „Моята мечта е ЕС да бъде колективен член на НАТО“, каза българският премиер и добави, че това е въпрос на дискусии.

"От 1 януари 2018 България поема председателството на Съвета на ЕС и ние отговаряме на тяхната молба да подкрепяме страната в изпълнението на тази функция. В ЕС се изправяме пред големи предизвикателства. Трябва да водим преговори не само с Великобритания за Брекзит, но трябва да придвижим ЕС напред в трудна геостратегическа обстановка", обясни Меркел.

Тя добави, че България е изправена пред големи предизвикателства що се отнася до условията на правовата държава. "Ние подкрепяме България и реформите в нея, благодарим на България за ангажираността по осигуряване на границите с Турция. България е подобрила опазването на тази граница, въпреки че не е член на Шенген. Положила е големи усилия и ние говорихме какви стъпки трябва да предприеме България най -вече в борбата с трафика на хора и мигранти", заяви още германският канцлер.

"България все още е страна с малък доход на глава от населението. Но хората в България трябва да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка и това бе основна точка на нашите разговори с премиера Борисов", каза още Ангела Меркел.

#Ангела Меркел #Бойко Борисов #среща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »