НОИ изплаща близо 950 хил. инвалидни пенсии

НОИ изплаща близо 950 хил. инвалидни пенсии
Youtube
A A+ A++ A

"945 хил. са инвалидните пенсии, които се изплащат в момента. Това обяви социалният министър Бисер Петков. Като отбеляза и че това представляват близо 40% от общия брой пенсии, които изплаща НОИ. В същото време 518 хил. от инвалидните се изплащат в пълен размер, а останалите са под формата на втора непълна пенсия, поясни Петков пред бТВ.

В тази връзка министърът припомни, че в обществото има нагласа, че има много неправомерно издадени свидетелства за намалена работоспособност. Заради което има съмнения и за много неправомерно отпуснати пенсии.

Парите за увеличението на пенсиите от другия месец вече са осигурени, стана ясно още от думите му. Петков припомни, че за тази година е предвидена актуализация от 1 юли с 2.4%, както и ръст на минималната пенсия от 163,18 лв. на 200 лв. на две стъпки. За това увеличение на минималната пенсия са нужни 100 млн. лв., които вече осигурени от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски за първото четиримесечие, обясни министърът.

Относно средствата за деца с увреждания социалният министър напомни, че вече значително бяха увеличени помощите за децата с над 90% увреждания и обеща да се работи за по-адекватна помощ за децата с увреждания над 18-годишна възраст. Петков припомни, че ведомството му подготвя и чисто нов закон за социалните услуги.

#инвалидни пенсии #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »