Предложението за повишение на пенсиите бе прието на първо четене

Предложението за повишение на пенсиите бе прието на първо четене
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Парламентът реши на първо четене да повиши минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври. Предложението бе прието единодушно със 187 депутати „за”, пише НОВА.

По време на дебатите Георги Гьоков от БСП обясни, че партията ще гласува „за” законопроекта, въпреки че е против него. "В политиките си никога не сме се противопоставяли за повишаване на доходите на възрастните хора, дори предложени от други политически сили, стига това да не е популистко. За каква адекватност на пенсиите става въпрос, щом 2 млн. пенсионери остават извън обхвата на предложението в този законопроект”, каза Гьоков.

"От името на БСП заявявам, че с това предложение не се решават проблемите на пенсиите, както и че тази крачка засяга малко хора, а трябва да се вдигнат всички останали пенсии. Въпреки това ще гласуваме "за", защото възрастните хора имат право на по-достоен живот и всяко увеличение на доходите им е нещо добро, макар и за само част от тях. Между първо и второ четене ще направим предложения за още по-справедливо увеличение на пенсиите“, посочи още депутатът от левицата.

Светлана Ангелкова от ГЕРБ се обърна към БСП за това, че "много ги боли", че не са спечелили избори."За какво нарушение на принципа на равнопоставеност и солидарност говорите? Към солидарност към 800 000 български пенсионери ли сте против“, попита тя.

"Подкрепяме всякакви усилия за търсене на възможности за увеличение на пенсиите, но те трябва да бъдат използвани по начин, по който да не увеличаваме дефицита“, каза Хасан Адемов от ДПС. Той посочи, че предлаганото увеличение е за сметка на дългово финансиране, защото всеки един бюджетен дефицит се финансира с дълг.

 

#пенсии #първо четене #повишение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"