Нова пленарна зала в сградата на бившия партиен дом

Нова пленарна зала в сградата на бившия партиен дом
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Новата пленарна зала за депутатите трябва да е готова август 2018 г. Днес медиите видяха как протичат строително монтажните работи по преустройството на зала „Света София” в сградата на бившия партиен дом, предаде БГНЕС.

Ремонтът започна на 31 октомври 2016 г. и би трябвало да завърши в срок – в края на август догодина, каза инж. Николай Бациев от дирекция „Управление на собствеността”.

Новата пленарна зала предвижда 270 места за народни представители. Предвидени са и официални ложи за патриарх, президент и вицепрезидент, разположени симетрично от двете страни на президиума, ложи за официални гости, чуждестранни гости и представители на дипломатически корпус и журналисти.

Бъдещата пленарна зала е амфитеатрално разположена. 12 реда са депутатски банки, като денивелацията между най-долния и най-горния ред е 1,70 метра. Широчината на банките ще бъде около 90 см. В дъното има президиум, на който са разположени председателстващите, малко под тях са местата на премира и министрите.

Предвиденото остъкляване на покрива е с достатъчна степен на шумоизолираност, удароустойчивост, здравина и светлопропускливост и осигурява максимално постигане на естествено осветление и комфорт за работа през целия ден.

Във вътрешния двор се изгражда самостоятелна пристройка, която осигурява пряк достъп до етажите на пленарната зала.

В началото на юни месец 2016 г. Народното събрание обяви обществена поръчка за тотален ремонт на бившия Партиен дом на стойност 24 000 000 лв., с ДДС. По-късно обаче се оказа, че това е само малка част от средствата, които ще отидат за “новия дом” на депутатите. Двайсетина дни по-късно администрацията на парламента обяви обществена поръчка и за строителен надзор на стойност 280 000 лв., без ДДС.

Местенето на депутатите под стъклен похлупак, което ще излезе минимум 25 млн. лв., ще е за сметка на държавния бюджет.

Първоначално очакванията бяха, че преместването на парламента ще се случи преди средата на 2018 година, но това ще стане, след като България поеме за шест месеца ротационното председателство на Европейския съюз.

#бюджет #Партиен дом #пленарна зала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »