Живко Мартинов под отговорност по шест обвинения и рекордна гаранция

Живко Мартинов под отговорност по шест обвинения и рекордна гаранция
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Специализираното звено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, около когото избухна скандалът "Суджукгейт”. Спрямо Мартинов е определена рекордна мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 45 000 лв./inews.bg/

По петте обвинения бившият кадър на ГЕРБ може да бъде осъден да излежи между 23 и 38 години затвор.

Бившият народен избраник е подведен под отговорност за шест отделни престъпления. Обвинение беше повдигнато и на директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова, съобщиха от прокуратурата, предаде бТВ.

Първото обвинение срещу Мартинов касае упражнена от него принуда спрямо бизнесмена А.П., като целта била да се разпореди със сумата от 15 500 лв. За това престъпление се предвижда наказание "лишаване от свобода” от 5 до 15 години, както и глоба от 5000 до 10 000 лв.

Второто обвинение е за отправена закана за убийство, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода” до 6 години.

Мартинов е обвинен и за това, че е упражнил спрямо свидетеля А.П. принуда, като в периода от началото на 2012 г., до началото на 2013 г., в Добрич го е заплашил с тежки последици за него – да бъде арестуван, че ще му прати данъчни проверки на дружествата, за да "смачка фирмите му". Така бившият депутат го е принудил да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 кг филе "Елена” и телешка пастърма.

Живко Мартинов е подведен под наказателна отговорност и за това, че през 2014 г. е направил опит да спомогне  да бъде осуетено наказателното преследване спрямо лице и да остане ненаказано. Извършеното от лицето престъпление е причиняване на смърт по непредпазливост на двама души при нарушаване на правилата на Закона за движение по пътищата. Ако бъде признат за виновен по това обвинение, Мартинов може да получи наказание "лишаване от свобода” до 5 години.

Според прокуратурата през 2015 г. Мартинов е употребил заплаха, с цел да принуди заместник-директора на ОДМВР–Добрич и началника на РУ на МВР–Балчик да извършат действия по служба. Според Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда наказание "лишаване от свобода” до 6 години.

 Живко Мартинов е с обвинение и за това, че през април 2017 г. е направил опит да принуди директора на ВИК–Добрич да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известен период от време. Така Мартинов е злоупотребил с властта си като народен представител. За това престъпление пък законът предвижда наказание "лишаване от свобода” до 6 години.

В хода на разследването прокурорите са събрали доказателства и за извършено престъпление по служба от директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова.

Днес тя е подведена под наказателна отговорност за това, че на 13.07.2017 г. в град Добрич, с цел да причини вреда на конкретно дружество, е нарушила служебните си задължения, като издала заповед за спиране на експлоатация на обект на дружеството.

Дружеството е собственост на лицето, което е сигнализирало спецзвеното "Антикорупция” за извършваната престъпна дейност от Живко Мартинов и по чийто сигнал е започнало настоящото разследване. Това лице е и свидетел по делото срещу него.

Заповедта е издадена, без да са налице доказателства за оплаквания от храната, предлагана в обекта, направени от потребители, без да са налице данни за вредни за здравето последици от консумираната в обекта храна, без да са налице допуснати от търговеца нарушения, свързани с негодна за консумация храна.

В резултат на деянието са настъпили значителни вредни имуществени и неимуществени последици за дружеството, изразяващи се във финансови загуби и пропуснати ползи за периода, в който обектът не е могъл да извършва дейност.

Действията на Брайкова се определят като престъпление, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода” от 1 до 8 години.

Спрямо Брайкова е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция” в размер на 5000 лева.

#престъпление #наказание #обвинение #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »