Санкциите на САЩ засягат цяла Европа

Санкциите на САЩ засягат цяла Европа
източник: pixabay
A A+ A++ A

Американската администрация избра руския топливно-енергиен сектор за основна мишена на своя санкционен удар. Това може да създаде рискове за осъществяването на нови петролни и газови проекти, не само в Русия, но и да засегне енергийната сигурност на Европа, смятат анализаторите, бизнесът и чиновниците. /БГНЕС/

Последните три години научиха руската икономика да живее в условията на външни ограничения, компаниите и банките свикнаха да работят в условията на санкции, без да се отказват от своите финансови планове.

Икономистите не очакват бурна реакция от рублата и масово бягство на инвеститори от руските активи в отговор на новата вълна американски санкции, последиците върху финансовия пазар могат да бъдат само незначителни и краткосрочни.

„Има санкции, които ще затегнат реда за финансиране на банките, налагат допълнителни ограничения върху енергийния сектор. Но, по принцип, с оглед на това, което се случи от 2014 г. насам, новите санкции не са чак толкова страшни“, смята главният анализатор на банка „Уралсиб“ Алексей Девятов.

Същността на новите санкции

Американският президент Доналд Тръмп подписа на 2 август пакета с антируски санкции, които разширяват редица секторни санкции.

По-конкретно, новият закон съкращава максималния срок на финансиране на руските банки, на които САЩ са наложили санкции, до 14 дни, на компаниите от петролния и газов бизнес – до 60 дни /сега това 30 дни и 90 дни съответно/.

Освен това се разширява забраната за доставката на оборудване и технологии за дълбоководни и арктически шелфови проекти, а също така за проекти с трудни за добив запаси. Ако по-рано ставаше дума за всички такива проекти на територията на Русия с участието на физически и юридически лица, които попадат под ударите на санкциите, то сега те засягат само новите проекти без да се ограничават географски. Под ограничения попадат всички нови проекти, в които руските компании попаднали под санкциите имат 33% и повече.

Новите санкции на САЩ предполагат, че президентът може да налага санкции на лица, инвестиращи в строителството на руски експортни тръбопроводи над 5 милиона долара за една година или 1 милион долара едновременно.

Освен това санкции могат да бъдат наложени за предоставянето на услуги, технологии, оказване на информационна подкрепа при строителството и модернизацията на руските експортни тръбопроводи, включително на действащите. В закона специално място се отделя на това, че САЩ ще продължат да се противопоставят на строителството на газопровода „Северен поток – 2“.

Предвидени са и ограничителни мерки по отношение на лицата, инвестиращи над 10 милиона долара или съдействащи за такива инвестиции, ако те помагат на Русия да приватизира държавни активи с цел незаконно обогатяване на руски правителствени чиновници, техните семейства и близки.

Енергийните проекти

Министърът на икономическото развитие Максим Орешкин смята, че затягането на американските санкции директно ще удари по бизнес интересите на европейските компании и по енергийната сигурност на Европейския съюз, а също така съществено ограничава пълномощията на американския президент.

Британската ВР също не вижда съществени неблагоприятни последици, които новите американски санкции срещу Русия биха оказали върху компанията, съобщи нейният ръководител Боб Дъдли. „В продължение на този години успявахме да работим добре, спазвайки всички предписания. Смятаме, че тези нови санкции няма да променят създалата се ситуация“, обобщи той по-рано.

Председателят на УС на германската „Винтерсхал“ Марио Мерен, който се обявяваше против новите санкции, смята, че те не трябва да се използват за прокарването на собствени интереси, като например, продажбата на американски втечнен природен газ. „Изглежда, че сега геоикономиката установява свои правила на играта, а ние, компаниите, чиито интереси и проекти тя засяга, й служим само като топче за тенис на маса“, каза той по-рано.

Председателят на РСПП Александър Шохин също е убеден, че САЩ използват санкциите като елемент от недобросъвестната конкуренция за изтласкване на руските компании, преди всичко на „Газпром“ от европейския пазар.

Според заместник-директора на аналитичния департамент на инвестиционната компания „Совлинк“ Олга Беленкая, макар ударът на санкциите да е насочен срещу ТЕК, неговото влияние върху петролния и газов сектор ще бъде ограничено. Причината е, че санкциите вече се прилагат спрямо разработването на находища в шелфа, добива на шистов петрол и новите проекти.

„Много зависи от това дали ще бъде намерен контрамеханизъм, в рамките на който европейските и азиатските компании биха могли да участват във финансирането и технологичната подкрепа на тези проекти. Ако не, тогава ще бъде зле. Но за икономиката като цяло – няма да е силен удар, но неприятен“, отбеляза тя.

Финансови и икономически рискове

Министърът на финансите Антон Силуанов се надява, че няма да има сериозно бягство на инвеститорите от руските ценни книжа заради новите мерки.

Купувачите на значителна част от тези книга са чужди инвеститори, но това не са спекуланти, а институционални, по-конкретно пенсионни фондове, които провеждат достатъчно консервативна политика и по-дълго време запазват придобитите активи.

Санкциите на Запада помогнаха на Русия да обърне внимание на вътрешните проблеми на икономиката, която навлезе във фазата на активен растеж, независимо от запазването на ниските цени на петрола, заяви във вторник министърът на икономическото развитие Максим Орешкин.

Санкциите са научили Русия, че трябва на първо място да разчита на себе си, на развитието на собствените производства, развитието на малкия и средния бизнес – това, на което външната среда няма да повлияе.

Руската икономика до голяма степен се е приспособила към тежките външни условия и последното разширяване на санкциите няма да й нанесе съществен и непоправим ущърб, съгласява се съветникът от Института за съвременно развитие Никита Масленков. Според него темповете на растеж на БВП са по-ниски, адаптацията на руската икономика е налице.

Тръмп се безпокои от сближение на Русия и Китай

Американският президент Доналд Тръмп смята, че санкциите ще сближат Русия, Китай и КНДР. „Ограничавайки гъвкавостта на изпълнителната власт, този закон затрудняват САЩ да сключват добри сделки в името на американския народ и още повече ще сближат Китай, Русия и Северна Корея“, се казва в изявлението на Тръмп.

Едновременно с това той отбелязва, че Вашингтон може да прекрати санкциите срещу отбранителния и разузнавателен сектор на Русия в интерес на американските компании и съюзници.

#санкции #риск #петрол #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »