Директорът на ЦРУ: Без въпроси, ако Ким Чен-ун изведнъж умре

Директорът на ЦРУ: Без въпроси, ако Ким Чен-ун изведнъж умре
A A+ A++ A

Директорът на ЦРУ Майк Помпей призова да не му се задават въпроси, ако севернокорейският лидер Ким Чен-ун изведнъж умре. „Ако Ким умре, имайки предвид историята на ЦРУ, просто няма да говоря за това. Някой може да помисли, че това е случайно“, каза той с усмивка пред форум на служители от националната сигурност, пише ДАРИК. 

Медиите припомнят, че ЦРУ има тъмна история в опити за ликвидирането на лидерите на Иран, Куба, Конго, Виетнам и Чили. По-рано тази година Северна Корея заяви, че ЦРУ се опитало да убие Ким с помощта на южнокорейските разузнавателни служби.

Директорът на ЦРУ посочи, че правителството на Ким е на крачка от създаването на ядрена ракета, която би могла да удари цели в САЩ, и би трябвало да се работи, за да се предотврати това. 

Официално Вашингтон твърди, че предпочита чрез дипломация и санкции Ким Чен-ун да бъде принуден да преговаря, но и военната опция не е отхвърлена.

Това е промяна в тактиката на ЦРУ в Афганистан, където службата досега наблягаше на разбиването на терористичната мрежа Ал Каида и помагане на афганистанското разузнаване, отбелязва вестникът.

ВВС на САЩ вече значително са увеличили въздушните си удари по талибаните, а при представянето на новата си стратегия за Афганистан през август, президентът Доналд Тръмп обяви, че ще изпрати допълнителни войски в страната и ще облекчи ограниченията за водене на бойни действия.

#ЦРУ #Ким Чен-ун #Иран #Куба #Конго #Виетнам #Чили #разузнавателни служби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"