Бизнес и синдикати не подкрепят бюджета на НОИ за 2018-а

Бизнес и синдикати не подкрепят бюджета на НОИ за 2018-а
A A+ A++ A

Синдикатите и работодателите потвърдиха позициите си от миналата седмица, че няма да подкрепят проектобюджета на държавното обществено осигуряване, който в момента се разглежда на заседание на Надзорния съвет на НОИ.
 
От КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха като основен проблем мярката с плащането на първите три дни болнични, а от бизнеса не са съгласни с административното увеличение на минималните осигурителни доходи и на минималната заплата.
 
Към момента няма нагласа за отмяна на предложението за намалено обезщетение за първите три болнични, обясни преди заседанието шефът на НОИ Ивайло Иванов. Той подчерта, че това не е мярка за борба с фалшивите болнични листове, а такива мерки тепърва ще бъдат предложени, съвместно със здравното министерство.
 
Освен вдигането на минималните осигурителни доходи, работодателите виждат като остри проблеми в проекта липсата на разписана перспектива за Сребърния фонд и на база за изплащане на пенсии от универсалните фондове.

Димитър Бранков от БСК очерта и още един проблем: "Забавеното решение за инвалидните пенсии и преформатирането на системата за ТЕЛК-решенията. Предстои страшно много работа, която можеше досега да бъде свършена според нас".


Не може да се увеличават другите доходи с 10 на сто, а пенсиите с 3.8 процента, категоричен е той.  
 
Относно проблема с фалшивите болнични листове и злоупотребите с този вид обезщетение управителят на НОИ Ивайло Иванов обясни, че се подготвя анализ и предстои създаването на работна група, която да подготви мерки за ограничаването им.

Той даде следния пример: "При мен идваха от фирма, където английският ръководител показа, че само в района на Ихтиман за шест месеца са издали на 500 служители близо 700 болнични, от които само един лекар е издал 200. Така че човекът си е направил анализ върху болничните и той има проблем с изпълнението на поръчките".
 
Мерките за борба с фалшивите диагнози и издаването на такива болнични листове ще бъдат разработени съвместно с Министерството на здравеопазването. 

#Надзорния съвет #НОИ #КНСБ #Ивайло Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »