Русия скастри САЩ да не се месят в отношенията със Сърбия

Русия скастри САЩ да не се месят в отношенията  със Сърбия
A A+ A++ A

САЩ не трябва да пречат на сътрудничеството на Сърбия с Русия, изявленията на заместник държавния секретар на САЩ, отговарящ за Европа и Евразия, целят подкопаване на отношенията между двете страни. Това подчертаха от руското външно министерство, цитира news.bg 

Американският висш дипломат Хойт Брайън Ий по време на посещение в Белград настоя за преразглеждане на сътрудничеството на Сърбия с Русия, а също така да се съсредоточи изцяло върху сближаването с Европейския съюз. Той също така се изказа срещу предоставянето на дипломатически имунитет на руския персонал в руско-сръбски хуманитарен център в Ниш.

"Бихме искали да напомним, че САЩ не е страна членка на Европейския съюзи вероятно заради това не е запозната, че много държави от ЕС сътрудничат в голям мащаб и плодотворно с Русия на основата на взаимната изхода. Никой не трябва да пречи на Сърбия да следва същия подход, въз основа на националните си интереси", подчертават от руското външно ведомство.

Според руските власти Руско-сръбският хуманитарен център отдавна оказвал на Сърбия и други страни в региона, в това число страни членки на ЕС и НАТО, помощ в преодоляването на последиците от природни бедствия и причинени от човека катастрофи.

Според някои западни неправителствени организации и военни анализатори обаче руснаците са създали в Ниш военна база, която подслушва и следи американските военни интереси на Балканите.

"Призоваваме американските си колеги да не налагат на другите своите враждебни идеологически стереотипи, които подкопават основите на международната стабилност и сътрудничеството на Балканите и в Европа като цяло", добавят от руското външно министерство.

С остри критики към изказванията на американския дипломат, който призова Белград да "престане да стои на два стола" и да балансира между Русия и Запада, излезе и военният министър на Сърбия Александър Вулин. Той нарече изявленията на Хойт Ий "най-тежкият акт на публичен и недипломатичен натиск" върху страната.

#САЩ #Сърбия #Русия #Европа #Евразия #Хойт Брайън Ий #Белград #ЕС #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"