ООН: За 10 години в света са убити 930 журналисти

ООН: За 10 години в света са убити 930 журналисти
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

"Около 930 журналисти са убити в света от 2006 г. до 2016 г., а хиляди други са малтретирани по редица начини”, съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по повод Международния ден срещу безнаказаността за престъпленията срещу журналистите.

"От 2006 г. до 2016 са убити 930 журналисти. Хиляди други системно са жертва на сексуален тормоз, арести и злоупотреби”, каза той.Според него, престъпленията често остават без наказание.

"В девет от десет случая, извършителите не са подведени под отговорност", заяви генералният секретар. Той призова за справедливост за подобни престъпления "В памет на всички убити журналисти и като признание за важната роля, която свободните и независими медии играят за насърчаването на развитието и мира".

Гутериш припомни плана за действие, приет от ООН през 2012 г., за защита на журналистите, насочен към създаване на условия за безопасна работа. Той също заяви, че възнамерява да представи свои собствени предложения за засилване на безопасността на журналистите и медийните работници.

Международният ден срещу безнаказаността за престъпления срещу журналисти се отбелязва на 2 ноември от 2013 г. с решението на Общото събрание на ООН. В приетата по време на 68-ата сесия резолюция, Общото събрание осъди всички актове на насилие срещу журналисти и медиен персонал и призова държавите да предприемат конкретни мерки за борба с безнаказаността за такива нарушения. Датата бе избрана в памет на двама френски журналисти, убити в Мали на 2 ноември 2013 г.

#ООН #журналисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"