Карлес Пучдемон каза, че "няма да се укрива от властите"

Карлес Пучдемон каза, че "няма да се укрива от властите"
A A+ A++ A

Лидерът на каталунците, които искат независимост, заяви, че няма да бяга от закона. Карлес Пучдемон продължава да е в Брюксел. Мадрид вече издаде европейска заповед за ареста му. Белгийските власти заявиха, че разглеждат искането, предава NOVA. 

Междувременно, в Барселона отново имаше протест за освобождаване на арестуваните каталунски политици. Множеството се събра пред кметството в Барселона.

С викове "свобода", демонстрантите поискаха Пучдемон да не бъде задържан и да бъдат освободени лидерите на привържениците на независимостта, които Испания вече арестува по обвинения в организиране на бунт и разхищение на обществени средства.

На Пучдемон беше отказано искането да свидетелства чрез видео връзка от Белгия. Общо деветима каталунски политици бяха задържани в Испания. 

Единият плати 50 000 евро гаранция и излезе от ареста. Другите могат да останат там до 4 години. Освен Пучдемон, в Белгия има четирима от бившите министри на областта, които Испания също издирва. Протест срещу действията на Испания имаше и в Брюксел.

Каталунските партии пък призоваха за генерална стачка в областта в сряда и голям протест следващата събота.

Проучвания на общественото мнение сочат, че след насрочените за 21-ви декември, партиите подкрепящи независимостта отново ще имат мнозинство в парламента. Правителството в Мадрид каза, че това не ги притеснява и както повелява законът, ще преговарят с победителите за статута на Каталуния и промяна в конституцията.

#Карлес Пучдемон #Брюксел #Мадрид #заповед #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »