Конференция на ООН за климата започва в Бон

Конференция на ООН за климата започва в Бон
A A+ A++ A

Двадесет и третата сесия по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата започва днес в Бон. Германският град бе избран за място на събитието, тъй като там се намира седалището на секретариата на Рамковата конвенция, а и разполага с необходимата инфраструктура. За последно конференцията там се проведе през 2001 г., информира БНТ. 

В рамките на събитието, което ще продължи до 17 ноември, ще се проведат около 400 различни мероприятия. Около 23 000 участници от 197 страни са регистрирани за участие, преди всичко представители на екологични организации и институции, енергийни компании и научни институти от цял свят. Сред участниците ще бъдат германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и губернаторът на Калифорния Джери Браун. Очаква се появата и на холивудския актьор Леонардо ди Каприо.

Ключова тема ще бъде създаването на единен механизъм за оценка на усилията на различните страни за борба с глобалното затопляне. Участниците ще обсъдят съдбата на Парижкото споразумение за климата, подписано на 12 декември 2015 г. Държавите, ратифицирали този документ, се съгласиха да не позволят увеличаване на средната температура на планетата до 2100 г. с повече от 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Сериозен удар върху сделката беше решението на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли, защото според него документът затруднява развитието на американската икономика.

#ООН #климата #Бон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »