Със 126 гласа "за" Бюджет 2018 г. мина на първо четене в парламента

Със 126 гласа "за" Бюджет 2018 г. мина на първо четене в парламента
A A+ A++ A

Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2018 г. със 126 гласа "за", 96 "против" и 1 въздържал се. В подкрепа гласуваха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", против бяха от "БСП за България" и ДПС и един депутат от левицата се въздържа.

Проектът на държавен бюджет за следващата година предвижда дефицит от 623,5 млн. лева. Според Министерство на финансите през 2017 г. българската икономика се очаква да отбележи реален растеж от 4%, движена от вътрешното търсене и най-вече от частното потребление.
 
За 2018 г. се прогнозира Брутният вътрешен продукт (БВП) да е в размер на 105 609 млн. лв., а икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%. Догодина нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2%. Предвижда се инфлацията в края на следващата година да достигне 1,6%.

В изказването си пред депутатите министърът на финансите Владислав Горанов подчерта, че това е бюджет на изглаждане на неравенствата. Според лидера на БСП Корнелия Нинова обаче това е бюджет на застоя.

От "БСП за България" определиха проекта като бюджет на добрите пожелания от една страна и на суровата реалност от друга. "Няма как да подкрепим този бюджет и бъдете сигурни, че ще има вот и на недоверие", заяви Таско Ерменков от левицата в отрицателен вот.

Ерджан Ебатин от ДПС каза, че е гласувал против, защото политическото послание на този бюджет е на разделение в обществото, на залагане на среда, в която корупцията и щуробаджанащината се развиват и разцъфтяват.

През следващата година правителството обмисля да изтегли нов заем до 1 млрд. лева запокриване на стари задължения. Управляващите не предвиждат промени в данъчната политика, но се увеличава акцизът на цигарите.


Освен това от следващата година минималната работна заплата става 510 лева. Във финансовия план на държавата са заложени 55 млн. лева повече за заплати за полицаите, синдикатите в сектора настояват за почти двойно повече пари като увеличение.

#парламентът #първо четене #законопроекта #бюджет #ГЕРБ #Обединени патриоти #воля #БСП за България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"