Каракачанов за заплахата на Ердоган: Взели сме всички мерки, армията е в готовност

Каракачанов за заплахата на Ердоган: Взели сме всички мерки, армията е в готовност
A A+ A++ A

Нашите отношения с Турция са добросъседски и много пъти, когато Европа е била много против него, само аз съм отивал там. Това каза пред журналисти премиерът Борисов по повод заплахата на турския президент Реджеп Ердоган, че Анкара ще изпрати намиращите се в страната 3,6 милиона сирийски бежанци в Европа, ако ЕС определи турската военна операция в Сирия като окупация.

Натискът към България – вчера беше един човек от турската граница, те си го прибраха, днес е нулев. Докато сме с Каракачанов, няма страшно, заяви Борисов.

Взели сме всички мерки – Гранична полиция, има готовност и армията да подпомага Гранична полиция, посочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Взели сме всички мерки далече преди тези изявления. Още миналата година с моя колега Младен Маринов инспектирахме границата при Кулата – допълнителните съоръжения, които се изградиха, преместваемите съоръжения, които трябва да подпомогнат Гранична полиция, ако се появи бежанска вълна. Имаме готовност. Не трябва да се създава психоза в обществото - държавата си върши работата. Ако се наложи, в рамките на два часа се реагира. До 24 часа над 2000 военнослужещи могат да бъдат на границата. В този момент няма движение, няма основания за притеснение, заяви военният министър.

Най-важното е Европейският съюз да поддържа споразумението с Турция такова, каквото сме го разписали. Младен Маринов беше в Люксембург, нашата позиция е ясна и всички наши приятели я повтарят. Защото каквито и мерки да се вземат, ако дойдат 100 000 души на оградата, и армия, и полиция да са там - нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля, ще я съборят и ще минат. Трябва да се вземат всички мерки, но най-важна е дипломацията. Неслучайно натискът в Гърция е страховит, а на българската граница е нулев. Колкото сме по-пестеливи на думи...Ние с Турция имаме перфектни отношения към момента и това е още един фактор за спокойствието на нашата граница, каза Бойко Борисов, като добави, че според него споразумението мебду Европейския съюз и Турция за мигрантите не е нарушено.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »