Несбъднато детство... децата, които изгубихме през 2019

Несбъднато детство... децата, които изгубихме през 2019
A A+ A++ A

Топенето на България върви със скорост 1-2 хил. бебета по-малко всяка година. Между 105 и 108 момчета се раждат на 100 момичета. Това показва статистиката на ражданията у нас. Този феномен обаче не е само в България, а и по света. Това заяви в интервю за БГНЕС директорът на Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт Магдалена Костова.


Нека си припомним за децата, които изгубихме тази година. На невръстна възраст те си отидоха от този сят, заради глупостта на родителите си, обществото, системата...


В духа на празниците, да отдадем почит на малката Кристин от сливенското село Сотиря...
7-годишното момиченце е изнасилено и пребито до смърт в сливенското село Сотиря. Детето е намерено в края на селото, на метри от дома си, в изключително тежко състояние . Откарано е в болница, но медиците не успели да спасят живота му.Жертвата живеела с баба си и дядо си, тъй като майка й работела на морето, разказват жители на Сотиря. Обвиненият за шокиращото насилие Мартин Трифонов остава за постоянно в ареста.

Дете почина, блъснато от кола в София...  Навярно, често сте виждали такива заглавия, загиналите деца на пътя тази година са много. 12 жертви на катастрофи, само през лятната ваканция.Според данните от черната статистика най-много са пострадалите деца до 9-годишна възраст.От полицията посочват, че от общия брой на загиналите 8 са били в автомобилите на родителите си. От началото на 2019 г. до края на август общо 19 деца са станали жертви на катастрофи у нас. Това е с 5-по-малко от 2018 г. Други 773 пък са били ранени спрямо 792 за същия период на миналата година.

 

Кардам почерня на 29.10. след смъртта на малкия Стефчо...Детето почина от натравяне,а още две бяха в болница.Отровният газ фосфин е предизвикал сърдечен арест у починалото 9-годишно момче в село Кардам, съобщи на пресконференция районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева, която е и наблюдаващ прокурор на досъдебното производство. По думите й активното вещество в отрова за гризачи, вдишано от момчето, е било в летална концентрация, значително над нормите, описани в специализираната литература, които предизвикват смърт само за 30-60 минути. Прокурорът посочи, че изготвените експертизи от Военномедицинска академия в София и съдебен лекар са еднозначни. 

Откриха изоставено бебе в столицата.. През годината станахме свидетели и на това. Родители изхвърляха, изоставяха и забравяха отрочетата си, защото "не могли" да се грижат за тях... Не съдим никого, просто поставяме фактите
'на масата". Но тези новини, ни карат да се замислим.. с какво е виновно едно новородено и с какво е заслужило съдбата си..

Изоставено бебе е открито в квартал „Люлин” 6 в София. Сигналът за намереното дете е подаден в 21:47 часа. То е било в кошче с бележка, на която е пишело: „Моля да го предадете на социалните. Успех!”. Детето вече е настанено в Дом за медико-социални грижи.

Неотдавна ви съобщихме и за скърбящо семейство от Враца, където момиче в седми клас почина в училище.То колабирало между първия и втория час. Трагедията се разиграла в училище „Христо Ботев”.Белодробно страдание, което се е развило много бързо, е причината за смъртта на 13-годишното дете.

Тригодишно дете почина след усложнение от риновирус в столицата. Спомняте ли си за малчугана, на когото беше отказана помощ в две болници..?Риновирусът е доказан в пробите на 3-годишното дете, което почина на 14 ноември в „Пирогов“ след посещение в други две. В първото лечебно заведение, където родителите са го завели – педиатрията „Проф. Иван Митев“, са отказали да го приемат, тъй като не е имало легла, твърди вестник „24 часа“. В болница „Лозенец“ са го преглеждали и са назначили домашно лечение.3-годишното дете  почина на 14 ноември.

Едно родено българче на всеки трима починали. И това, ако не е плашеща статистика? Само за първите три месеца на годината починалите българи са близо 29 хиляди души. Най-голяма е смъртността в столицата, където в последния им път са изпратени 5 230 българи. Втори по смъртност град е Пловдив, където животът си са загубили 2 884 души, а на трето място се нарежда Варна, където са извършени 2 087 погребения. Смъртността в Хасково, Стара Загора и Благоевград също е много висока спрямо броя на населението – в тези градове умират по около 300 души всеки месец.

Ако тази статия ви е натъжила - съжалявам, но това е реалността. Всеки ден ставаме свидетели на трагедии, убийства и от това не рядко страдат деца.. Ако в духа на Коледа искате да помогнете на сираче, дете в неравностойно положение, ето две кампании, в които можете да се включите:


Благотворителна инициатива: Акция "Капачки за Бъдеще"

МНОГО хора събират пластмасови капачкиДруги още не събират, но искат да се грижат по-добре за околната среда и/или да помагат на хората в нужда. Martina Yordanova и Lazar Radkov подновяваме кампания за събиране на пластмасови капачки, като целта ни е следната:
=> Да събираме достатъчно пари, с които да се закупуваме кувьози за болници в по-малки градове;
=> Защото всяко 3-то дете в България, което е било в кувьоз, получава увреждане на очите, защото наличната техника е на над 20 години;
=> Идеята ни е да имаме периодична акция, в която всеки да носи събраните капачки;
=> Целта ни е да има максимална прозрачност и затова ще докуменитраме абсолютно всичко със снимки и видео.
Правим го, защото вярваме, че България и светът като цяло могат да станат едно по-приятно за живеене място, когато всеки от нас започне да полага ежедневни усилия за това.
Ако искате да дарите средства, посочваме банковата сметка за това:
IBAN: BG67UNCR70001523100818
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: ФОНДАЦИЯ ЛАЗАР РАДКОВ
Като Основание за плащане пишете: “Дарение”

551 деца се лекуват с 2,5 млн. лв. от "Българската Коледа"
„Българската Коледа“ има за цел да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, касаещи здравето на децата и да подпомага лечението на деца. Децата, чието лечение се подпомага от „Българската Коледа“, се определят съвместно от Експертния съвет към „Българската Коледа“, както и от съорганизаторите на благотворителната инициатива." Всеки един от нас може да подкрепи "Българската Коледа" със СМС на номер 1117 или обаждане на 0 900 1117.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"