Милен Велчев алармира: Коронавирусът ще отключи глобална рецесия, по-страшна от предишната

Милен Велчев алармира: Коронавирусът ще отключи глобална рецесия, по-страшна от предишната
A A+ A++ A

Светът отдавна е на прага на нова глобална рецесия, a коронавирусът може да се превърне в повод, който да я отключи. Това потвърди пред bTV бившият финансов министър Милен Велчев. Той предупреди, че за разлика от кризата през 2008 година, сега не са налични най-важните инструмени за борба с нея.

"Влиянието на коронавируса върху икономиката вече се усеща в световен мащаб - на фондовите пазари се борят алчността срещу страха, но сега има резки колебания", започна Велчев и даде пример с Фондовата борса в Ню Йорк. В понеделник тя е отчела спад със 7%, а вчера се е качила с 5. Според него "такива колебания са безпрецедентни" и очакванията са да продължат.

"Преди половин или една година доста активно се говореше за световна рецесия. В крайна сметка тези очаквания сякаш бяха загърбени. Фактът, че от над 10 г. не сме имали рецесия в световен мащаб, подготвя почвата за нова, а поводът сега е коронавирусът", каза Велчев и продължи: "Вече е очевидно за всички, че водещите икономики ще бъдат в рецесия, поне през първото полугодие. Икономическото производство ще спадне. Въпросът е колко временно ще бъде това явление".

Според него хората са склонни да обвинят правителствата за всичко лошо, но те много рядко са пряко виновни за икономическите кризи:

"Те са естествено явление, което идва с времето си. В случая коронавирусът е виновникът, който може да бъде посочен. Нещата започват с Китай, защото страната се явява работилница на света, глобалното производство на почти всички стоки идва от там".

Велчев подчерта, че най-важно е колко бързо ще бъде преодоляна епидемията и животът ще върне нормалния си ритъм.

По повод прогнозата на Кристин Лагард за по-тежка рецесия от тази след фалита на банката "Лемон брадърс" през 2008 година, Велчев назова проблема, заради който председателят на Европейската централна банка "за съжаление може да се окаже права": 

"Инструментите за справяне с такава рецесия не са налични. Особено в Европа. Лихвите са вече под нулата и няма накъде да бъдат сваляни. Преди 10 г. Европейската централна банка успя бързо да свали лихвите и да омекоти приземяването на европейската икономика. Сега този инструмент вече не е в ръцете й".

Ексфинансовият министър смята, че за да се излезе от финансовата криза, правителствата трябва да инвестират в бизнеса.

"Единственото, на което можем да разчитаме, е фискалната политика - изразходването на повече пари от правителствата в кратък период от време. Много са важни координираните действия на всички правителства, защото европейската икономика е толкова обединена и свързана, че единичните усилия няма как да донесат резултат. Всяко правителство трябва да вземе важното решение как ще изразходва парите, за да имат максимален ефект."

Велчев направи кратък коментар и на въпроса с противопоставянето на Русия и Саудитска Арабия за износа на петрол. Според него то е само последица от глобалните процеси.

"Това за страни като България, е може би светъл лъч в цялата мрачна картина. Ние сме потребители на петрол, не произвеждаме, не изнасяме. Рязкото падане на цената му може само да ни облагодетелства и да ни помогне донякъде да се справим с кризата", обясни Велчев.

Въпреки икономическите сътресения финансистът продължава да поддържа категорично тезата, че България е готова за Еврозоната и трябва да се присъедини към нея.

"България е като една лодка, вързана за големия европейски кораб - Еврозоната. Въпросът е дали искаме да вървим след кораба, теглени от въжето, или да се качим и да участваме в неговото управление", каза Милен Велчев и поясни, че именно това, че се движим заедно, гарантира, че курсът на лева ще се запази дори и при сложни световни обстоятелства.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »