Експертна прогноза: Китайската валута поевтиня, но съвсем скоро ще върне стабилността си

Експертна прогноза: Китайската валута поевтиня, но съвсем скоро ще върне стабилността си
A A+ A++ A

Поевтиняването на юана спрямо щатския долар от последните дни е краткосрочна пасивна флуктуация, дължаща се на глобалното разпространение на епидемията от COVID-19, която няма да засегне дългосрочната стабилност на китайската валута, смятат експерти.

В петък фиксираният курс на юана отслабна с 530 базови пункта и 1 долар се разменяше за 7.1052 юана. Това е най-ниският курс на китайската валута от март 2008 г.

Разпространението на новия коронавирус в световен мащаб причини паника на пазарите, а това доведе до поскъпване на долара, тъй като много инвеститори търсят „убежище" за капиталите си. Това обаче създават натиск върху валутите на редица страни, включително китайския юан.

„Относителното поевтиняване на юана в краткосрочен план не е притеснително, тъй като е пасивна флуктуация спрямо долара на фона на глобалната пандемия, и тя няма да продължи дълго, тъй като не е свързана с фундаментите на китайската икономика, която остава стабилна с постепенното ѝ връщане към нормалното функциониране", казва Лиу Сюеджъ, икономист от Китайската съобщителна банка. Според него, в близко бъдеще курсът ще се колебае около 7 юана за долар.

Данни на SWIFT от петък показват, че делът на китайския юан в международните разплащания е нараснал от 1,65% през януари до 2,11% през февруари и се нарежда на пето място като най-популярна валута.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »