Министърът на правосъдието: Колекторските фирми нямат право сами да осъществяват принудително събиране

Министърът на правосъдието: Колекторските фирми нямат право сами да осъществяват принудително събиране
A A+ A++ A

"Колекторските фирми" не могат сами без съд и ЧСИ или ДСИ да осъществят принудително изпълнение, макар вероятно да твърдят това.

Смятам, че длъжниците следва да познават правата си в този случаи и да не се поддават на необоснован "тормоз" или заплахи. Това заявява министърът на правосъдието Данаил Кирилов в отговор на депутатски въпрос за защита на гражданите от тормоза на фирмите за събиране на вземания, т. нар. "колекторски фирми".

Съгласно действащия закон, приет от това Народно събрание на 20 март и съгласно чл. 5 ал 2 от него, ЧСИ и ДСИ не могат да налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения, уточнява правосъдният министър.

Съгласно, внесения в Народното събрание ЗИД на Закона за здравето, приет от Министерски съвет на 04.05.2020, тази защитна мярка за длъжниците ще остане да действа ако получи подкрепа от народните представители, до 13 юли 2020г. Премиерът изрично настоя за запознаването на този ограничителен режим в полза на длъжниците, но не и в полза на кредиторите по отделните вземания, добавя Кирилов, цитиран от "БГНЕС".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"