Сасоли: Без план за въстановяване ЕС го чака финансова буря

Сасоли: Без план за въстановяване ЕС го чака финансова буря
ЕП
A A+ A++ A

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли смята, че ЕС е изправен пред истинска финансова буря и има риск тя да се стовари върху обществените финанси, ако не се стигне до споразумение по бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията. След началото на заседанието на европейските лидери Сасоли повтори позицията на Европарламента, че двете пера трябва да са един пакет, предаде БНР. 

Сасоли каза, че ако бюджетът и планът бъдат третирани отделно, тогава Европейският парламент ще оцени негативно бюджета или с други думи, ще наложи вето. Той подчерта, че условието за върховенството на закона е в основата на отпускането на средствата. Сасоли заяви, че собствените ресурси са от голямо значение за бюджета, тъй като Европа трябва да може да се самофинансира и да не оставя финансова тежест върху следващите поколения.

Същевременно стана ясно, че различията по бюджета на ЕС и възстановителния план остават. Въпреки изразената надежда от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че може да се постигне споразумение, още в началото на заседанието стана ясно, че това ще е доста трудно.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е част от пестеливата четворка, заяви, че разногласията между страните-членки по плана се запазват, особено за неговия размер, финансиране и цели. 

 

 

#Давид Сасоли #ЕП #ЕС #план за възстановяване #бюджет #финанси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »