Национална стачка: Протестиращите опъват палатков лагер, Борисов им отговори (ВИДЕО)

Национална стачка: Протестиращите опъват палатков лагер, Борисов им отговори (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Протестът към управлението на кабинета "Борисов 3" започна още сутринта със заявката, че няма да спре докато не постигне целите си. Днес е 21 -вият ден на антиправителствените протести. За тази сряда е обявена национална стачка. От обяд ключови площади в София биват блокирани.

Протест и пред Съдебната палата в столицата. От Инициативата "Правосъдие за всеки" настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев и съдебна реформа. 

Акцията е под наслов "Свободата няма нужда от каскет-3".

"Днес сме още по-гневни, защото видяхме резултатите - медийно правосъдие, избирателни обвинения, буквално погазване на правата, посегателство срещу институциите, политически коментари, полицейски репресии и опит да бъде установена прокурорска диктутатура", аргументират се протестиращите.

Исканията не са променени протестиращите искат оставката на кабинета "Борисов 3" и главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите опъват палатков лагер в Триъгълника на властта, палатка бе опънати и на Орлов мост. 

Според протестиращите палатковия лагер ще остане в Триъгълника на властта до подаването на оставка на правителството.

В момента вече е блокиран Триъгълника на властта протестиращите са дошли на плаж с шалтета, чадъри и книги. Полицейското присъствие е засилено.

След митинга организаторите обявиха, че ще опънат палатки пред Министерския съвет, където  планират да останат до подаването на оставка на правителството и главния прокурор.

 

Градският транспорт в София се включи в протеста:

Във Варна протестиращите блокираха Аспаруховия мост:

Малко след 12:00 часа протестиращи блокираха за кратко кръстовището на булевардите "България" и "Иван Е. Гешов", след което го освободиха и се насочиха към НДК в посока ул. „Фритьоф Нансен” и продължиха към "триъгълника на властта".

Част от сформираното шествие на протестиращи се насочи към "Петте кьошета", където също имаше блокада на кръстовището.

Протестиращи преминаха и покрай Съдебната палата с възгласи "Гешев е позор" и "Оставка", след което се насочиха към "триъгълник на властта", където блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и "Дондуков", заставяйки под прозорците на Министерски съвет.

След това протестиращите се отправиха на шествие към "Орлов мост", като по пътя блокираха за кратко кръстовището на бул. "Цар Освободител" с ул. "Г. С. Раковски" при руската църква.

Спирайки за кратко и пред Народното събрание, протестиращите след това достигнаха до кръстовището пред Софийския Университет, което също беше блокирано, преди да блокират и кръстовището на "Орлов мост".

Протестиращи започнаха да се събират още около десет часа сутринта пред сградата на президентството в центъра на София.

Въпреки че организаторите на днешния протест призоваха в социалните мрежи хората да започнат да се събират на обичайното място около фонтана пред президентството, още от сутринта до момента няколко десетки демонстранти са се събрали тук. Какво казаха те:

"Аз се надявам да дойдат. Днешният ден беше обявен да бъде като протестен".

"От 10 часа сме тук. Хора ще се съберат и хора ще има всеки ден докато не станем свидетели на промяната, на алтернативата, на младите, които носят много по различен светоглед от това, което е установило статуквото, защото с всеки изминал ден все повече се ограничава свободата на хората. Защото в момента няма демокрация".

Това казаха някои от демонстрантите. Иначе, както казах, организаторите от така нареченото "Отровно трио" обявиха намерението си, протестът да продължи до полунощ на 1-ви август.

Във видео, разпространено в личния профил на премиера, Бойко Борисов заяви, че протестът е форма на демокрация, но не е съгласен със затварянето и блокирането на кръстовища. "

Премиерът Бойко Борисов коментира и протестите у нас.

"Разтревожен съм изключително от това, което МВР докладва. Добре е да има стачка, но да се препятстват другите хора да ходят на работа... Никой не трябва да обяснява защо иска да мине. Има свобода на движението. Провокират полицаите. А ето им - да отидат пред Министерски съвет и да протестират, никой не им пречи. Но да не затварят кръстовищата. Другите граждани също имат права. Полицаите също имат права, а стоят на жегите, търпейки обидите им. Ние не се обиждаме от техните обиди, нали, а те са много обидчиви... Правят всичко демонстративно.

 

#протест #София #Варна #Борисов #Гешев #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"