След протест на границата: София поиска от Атина отваряне на ГКПП „Илинден Ексохи“

След протест на границата: София поиска от Атина отваряне на ГКПП „Илинден Ексохи“
МВнР
A A+ A++ A

Българските власти са поискали от Гърция да бъде отворен граничния контролно-пропускателен пункт “Илинден – Ексохи”, съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

Днес по искане на външния министър Екатерина Захариева във ведомството в София е бил извикан временно управляващият Посолството на Гърция у нас, на когото са били представени исканията на българската страна.

В същото време, временно управляващият на Посолството на България в Атина е отишъл в гръцкото външно министерство и е запознал властите с българските искания. Той е получил уверение, че гръцките власти ще предадат настояването за отварянето на граничния пункт на гръцкия Национален щаб за борба с коронавируса.

БГНЕС припомня, че търговски и превозвачески фирми, земеделци и шофьори от България тази сутрин излязоха на протест пред ГКПП “Илинден – Ексохи” с настояване той да бъде отворен за товарни автомобили. С решение на гръцките власти пунктът беше затворен за всички превозни средства на 22 юли. Срокът за тежкотоварни автомобили беше до 3 август, след което беше удължаван два пъти – до 15 и до 31 август.

Камионите от района на Гоце Делчев, Доспат, Пазарджик и Смолян, както и тези от района на Драма и Кавала, са принудени да преминават през “Кулата – Промахон”, което удължава пътя им с близо час и половина или 150 километра само в едната посока, пък и ги принуждава да чакат повече, за да преминат в южната ни съседка. 

 

#Екатерина Захариева #среща #отваряне #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »