Каракачанов: Блокираме конференцията С.Македония-ЕС, ако няма съгласие по историческите спорове

Каракачанов: Блокираме конференцията С.Македония-ЕС, ако няма съгласие по историческите спорове
ВМРО
A A+ A++ A

България ще блокира първата конференция Северна Македония-ЕС, ако двустранната историческа комисия не възобнови работа и не постигне съгласие. Това заяви в интервю за скопската телевизия ТВ 24 вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде БНТ.

Лидерът на ВМРО припомня, че смесената историческа комисия е спряла работа преди 10 месеца и че България ще възрази срещу насрочването на първата междуправителствена конференция, докато въпросите не бъдат изчистени.

Той е категоричен, че България се държи коректно, първа е признала Македония и би следвало да има реципрочно добро отношение от другата страна. Според него, никой в ЕС не може да притисне и принуди България да промени позицията си.

Договорът за приятелство трябва да разреши всички исторически спорове между България и Македония - това се казва в специално съобщение на македонското външно министерство, изпратено до БГНЕС. В Скопие заявяват, че европейската интеграция на целия регион е в интерес и на двете страни и тя беше постоянно подчертавана от официалните представители на двете страни.



#Красимир Каракачанов #ЕС #Северна Македония #преговори #исторически въпроси #разрешаване #блокиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »