В Скопие готови да преговарят със София за Гоце Делчев

В Скопие готови да преговарят със София за Гоце Делчев
vlada.mk
A A+ A++ A

Премиерът на Република Северна Македония вярва, че с България ще бъде постигнато общо решение, чрез което и двете страни трябва да бъдат щастливи.

„Вярвам, че ще намерим решение с България, и двете страни трябва да излязат победители. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето”, заяви премиерът Зоран Заев в интервю по Националната телевизия, предаде БГНЕС.

„Показахме, че имаме капацитета да разрешаваме проблеми. Решихме три глави от преговорите, споразумяхме се за пет исторически фигури от миналото, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали днес Заев и Борисов, или някой по-нататък направи така, че само едната страна печели, бъдеще няма. Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим прозрачно и публично. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са победители”, каза Заев.

Той изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България през следващия период.

„Изпращам съобщение до съседна България, че сме готови да преговаряме по въпроса за Гоце Делчев. Ако сме наранени, това не е приятелство. Вярвам, че ще намерим решение с приятелска Република България”, подчерта Заев.

Запитан дали е разговарял по тази тема с българския премиер Бойко Борисов по тази тема, Заев отговори, че са се чували, но те не са обсъждали точно тази тема.

„Трябва да подпомогнем целия процес. В България има обществена нагласа за това, както и в Република Северна Македония. Ако сме умни, ще намерим решенията. Това е двустранен въпрос и не може да бъде проблем за Европейския съюз. Това не може да бъде част от преговорите. Трябва да ме е грижа за България, а България да я е грижа за мен. Говоря с Борисов, но не сме обсъждали тази тема, неудобно е да отваряме въпроса, когато има протести там. Изчакваме те да са готови за разговор. Вярвам, че това ще стане скоро и вярвам в успеха на преговорите, в които и двете страни печелят”, заяви Заев.

Запитан дали трябва /македонците/ да приемат, че Гоце Делчев е българин, за да влезе страната в ЕС, Заев каза, че не трябва да се допуска блокиране на преговорите.

„Имаме нужда от приятелски отношения с приятели и вярвам, че ще намерим решение. С това, което казахте, България печели. И двете страни трябва да са щастливи. Да не победи нито България, нито Северна Македония, и македонците, които говорят македонски. Те нямат проблем с това. Няма дилеми, те говорят много често за македонския език. Ние сме приятели, ще намерим решение”, каза Заев.

„Това е по-лесен въпрос от въпроса, който имахме за името с Гърция. Вярвам, че има решение за всичко, и чрез него и двете страни ще бъдат щастливи”, отговори премиерът.

Заев заяви, че уважава министър Красимир Каракачанов.

„Уважавам министър Каракачанов, всичко е наред, той често идва в Македония, разбирам различните му възгледи, но всички ние сме длъжни да помагаме на тези процеси. Повярвайте ми, във всяко изявление България казва, че подкрепя Северна Македония за нейната интеграция, аз лично станах свидетел на това: с обясненията на други лидери, че трябва да се вземе решение за започване на преговори. Че всичко е направено. От дискусиите, които се провеждат в Брюксел тези дни, след комисиите, се казва, че проблемът е отворен, но няма блокади и не трябва да има блокиране на преговорите… Нуждаем се от приятелски отношения с приятели”, каза Заев.

Той повтори, че и двете страни трябва да бъдат щастливи и мъдри в намирането на решение, което, както той каза, “не засяга душите нито на българите, нито на македонците, а напротив ще ги направи горди. 



#Зоран Заев #България #преговори #членство в ЕС #Подкрепа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »