Манолова: Борисов е отговорен за всеки пациент, оставен без медицинска помощ

Манолова: Борисов е отговорен за всеки пациент, оставен без медицинска помощ
A A+ A++ A
Борисов изтърва COVID-19 кризата. Вината и отговорността, че хората умират в линейки, в търсене на легло в болница и не успяват да стигнат до лекар, са лично на Бойко Борисов. Той разполагаше с осем месеца да начертае стратегия, да състави план и да подготви здравната система за втората вълна на коронавируса.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя позиция относно състоянието на здравната система в условията на втората вълна от COVID-19.

Премиерът и Министерският съвет са напълно абдикирали от отговорността на държавата за живота и здравето на гражданите. Намирането на легло в болница, линейка, лекар, който да прегледа и лекува, дори на болнично заведение и на пари за PCR тест са оставени в ръцете на отделните граждани.

Правителството е свирило команда „отстъпление“ и е оставило гражданите да се спасяват който както може. Абдикацията на премиера, Министерския съвет и Националния оперативен щаб от отговорностите им, е престъпно бездействие и груба политическа безотговорност.

За какво ни е правителство, ако всеки се спасява сам? За какво ни е премиер, който 8 месеца не разбра какво да прави? Цената на живота се сведе до цената на PCR теста, без който не те приемат в болница.

Не е вярно, че няма достатъчно легла и болници. Имаме най-много болници в света на глава от населението. Имаме и медицински специалисти, но голямата част от тях не са ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19, защото нямаме организация и управление на кризата.

Защото извънболничната помощ е малко или повече изолирана от борбата с COVID-19. Защото медици и болници бездействат заради спрения планов прием, а в същото време една шепа лекари и сестри в малкото разкрити COVID-19 отделения са на ръба на изтощението. Грижата за болните е стоварена изцяло на главите им.

Борисов е до такава степен неадекватен на ситуацията, че дори не разбира, че провалът му е закономерно следствие на водената години наред погрешна здравна политика. Това, че си създал клиентела от чиновници и присъдружни фирми, че си напълнил администрацията с "калинки" може и да не бие на очи  в спокойна ситуация, но в дните на криза не само се вижда ясно, но се превръща в заплаха за националната сигурност. Такава администрация може да измисли само нови заповеди със заплахи и рестрикции.
Те не могат дори да разберат, че с репресии не можеш да получиш добра медицинска помощ. Ще получиш само страх и още по-лоши резултати.

Борисов и правителството не просто са безполезни. В тези дни те са опасни за нашето здраве и не само!

От Изправи се.БГ настояваме правителството и Народното събрание незабавно да предприемат всички необходими мерки за организация и финансиране на борбата с епидемията от COVID-19. Това включва, без да се ограничава до:
  • Стимули за всички медици и лечебни заведения.
  • Увеличаване на цената на клиничната пътека за COVID-19, докато се разкрият достатъчно отделения и клиники за прием на пациенти с усложнено протичане на коронавирус.
  • Едновременно с това да се спре действието на така наречената Национална здравна карта и да се премахне забраната за НЗОК да сключва договори за нови дейности и с нови структури.
  • Има много други болести, които са по-смъртоносни от COVID-19, как може да ги оставим без медицинска грижа? Настояваме веднага да се отмени забраната за извършване на планови дейности в лечебните заведения. Лекарите ни не са достатъчно компетентни, за да могат да отделят и заразно болните от останалите. Правили са го и го правят непрекъснато и до сега.
  • Предлагаме незабавно да се увеличи финансирането на всички дейности в извънболничната помощ, в това число и на звената за неотложна помощ и да се заплаща допълнително на личните лекари за всеки лекуван от тях пациент с COVID-19 в домашни условия.
  • След като инфекционистите и пулмолозите са малко, защо им забраняват да работят на две и повече места? Премахнете забраната за лекари да работят на повече от едно място по договор с НЗОК, иначе никога няма да ви стигнат специалистите.
  • Правителството да осигури безплатни PCR тестове и други за всички, които се нуждаят от изследване за коронавирус.
  • Парите за повече тестовете обаче ще са пари на вятъра, ако не търсим и не изолираме контактните лица. За това настояваме кабинетът незабавно да командирова държавни служители в подкрепа на РЗИ. За връчването на предписания за карантина не се изисква специално образование и квалификация, трябват хора и организация.
  • Настояваме за фокусирана защита на хората в риск – в домовете за възрастни хора, психиатриите и социалните институции. Правителството да осигури на общините и необходимите допълнителни средства за осигуряване на храна и лекарства на хората, поставени под карантина, най-вече на самотните възрастни хора в малките градове и селата.
  • Вместо да затваряте училища и университети, измийте улиците и ги мийте редовно! Това ще има много по-голям ефект срещу разпространението на заразата.
  • Удвоете или утроете превозните средства в публичния транспорт, така че в един рейс или един вагон да пътуват по-малко хора и да не са в такъв непосредствен контакт един с друг.
Господин Борисов, времето изтече! Действайте или си вървете! Ако продължават да умират хора, защото са оставени без медицинска помощ, гневът на хората ще Ви залее.

#Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »