Байдън води, Тръмп обжалва резултатите в 4 щата

Байдън води, Тръмп обжалва резултатите в 4 щата
Pixabay
A A+ A++ A

Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън си осигури 253 електорални гласа срещу 213 за Доналд Тръмп. Действащият президент печели в 23 щата, сред които Тексас, Охойо и Флорида, предаде БНТ. Броенето в още няколко щата продължава. Сред тях е ключовият Пенсилвания, който ще осигури 20 електорални гласа.

Джо Байдън почти сигурно печели и щата Мичиган. В кратко изказване Байдън не обяви победа, но вярва, че след приключване на броенето, успехът ще е на негова страна.

"Искам да направя кратко изявление, сигурен съм, че по-късно ще имам още какво да кажа по-късно днес или утре. Вчера за пореден път доказахме, че демокрацията е в сърцето на нацията. Дори изправени пред пандемията, в тези избори гласуваха повече американци, отколкото досега в нашата история. Това е нещо изключително. Доказахме, че властта е в ръцете на хората. Властта не може да бъде отнета или узурпирана. Само и единствено волята на гражданите ще определи кой ще управлява. Те решават кой да бъде президент на Съединените щати. След една дълга нощ на броене, е ясно, че ние печелим достатъчно щати, за да получим 270 електорални гласа, които са нужни, за спечелване на президентския мандат. Не съм тук, за да обявя победа, а за да съобщя, че когато завърши броенето, ние смятаме, че ще бъдем победители", коментира Байдън.

Щабът на Доналд Тръмп оспорва резултата в Мичиган, но също Уисконсин, Джорджия и Пенсилвания.

"Обявихме победа в Пенсилвания. Демократите знаят, че единственият начин за победа е измамата. Консултирахме се с всички наши юристи. Ще заведем дело в Пенсилвания. Срамно е, че трябва да го направим. Но това е яростна корупция", казва синът на действащия президент Доналд Тръмп - Ерик.

Губернаторът на Пенсилвания Том Улф обеща, че всеки глас в щата ще бъде преброен и определи като грешка изявлението на Тръмп, че печели там.

"Щабът на Тръмп внесе иск за спирането на преброяването на гласовете в Пенсилвания. Това е напълно погрешно. То противоречи на основните принципи на нашата демокрация", казва Улф.

Демонстрации имаше и по улиците на американски гласове с искане преброяването да продължи до край.

#Доналд Тръмп #Джо Байдън #САЩ #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »