Здравният министър оповести нови мерки и изрази отвращение, че има болници, които не приемат пациенти с COVID

Здравният министър оповести нови мерки и изрази отвращение, че има болници, които не приемат пациенти с COVID
A A+ A++ A

Намираме се в сериозна фаза на епидемията. Двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 000 души. Съгласно нашия план, който следваме при такава заболяемост правим реорганизация в медицинската помощ в страната. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Новите мерки, които ще приложим до края на годината за да обезпечим тази реорганизация са в размер на 80 млн. лева. Те ще бъдат насочени в етап доболнична помощ, а именно за укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари – 5 млн. на месец ще бъдат отпуснати допълнително на всички общопрактикуващи лекари в България и на всеки отделно по 1000 лева.

Ние разбираме усилията на нашите колеги – общопрактикуващите лекари, че стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден. По последни данни всеки трети от тестваните български граждани е положителен. По отношение на ДКЦ-тата, поликлиниките, в тях в София, в някои от тях и в по-големите градове в страната, където натискът е голям, ще бъдат разкрити допълнителни ковид зони, в тях ще работят лекар, сестра, лаборант и в тях ще се извършва клиничен преглед, тест за ковид, лабораторни изследвания за кръв, по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лева. Екипът, който ще работи там ще получава допълнително към заплатите си по 1000 лева на човек и допълнително 10 лева за преминал пациент през тази ковид зона, като те се разпределят от управителя на ДКЦ-то. В лечебните заведения ще увеличим капацитета от 10% на 20% за поддържане на готовност за легла във всички болници. В тези болници, които определим със заповед и които поддържат капацитет не по малко от 50% от леглата си, ще отпуснем допълнителни 50 млн. лева, които да бъдат за укрепване капацитета на тези структури. Допълнително с 15 млн. лева ще бъдат закупени тестове антигенни за тестване на пациенти, които имат нужда и проявяват клинична картина с вероятност за заболяване от ковид, добави Ангелов.

Ще назначаваме проверки, а където има пропуски ще вземаме мерки. Това отговори здравният министър проф. Костадин Ангелов на въпрос за болни пациенти, връщани и неприемани в болничните заведения.

Това, което ме притеснява е, че такъв тип случаи за мен са недопустими. За мен те са изключително неприятни за хората, на които се случват. Всеки в семейството си има близки и познати, които имат неблагополучие и лош изход или диагностика. Това не се случва само в нашата страна, виждате какво ставаше пролетта в Европа и други страни, каза Ангелов.

Когато говорим за единични случаи се създава усещането, че има проблем в цялата система, това не е така. Говорим си с колеги от лечебните заведения, с лекари, със сестри от болниците. Всеки такъв сигнал, всяко едно такова действие на колегите някъде или пропуск или нещо, което е създало лошо впечатление у хората, хвърля петно върху цялата система, подчерта министърът. Нашата система работи и нашите лекари са достойни за уважение. Нашите санитари са достойни за уважение. Нашата система не е реформирана. Всички знаем, че една нереформирана система работи трудно, но работи добре, тя работи добре, защото виждате какви са числата и къде стоим в Европа. Нашите резултати са съизмерими с резултатите с реформирани здравни системи с добри постижения. Нашите пациенти имат добър достъп до здравеопазване на национално ниво. В България може лесно да стигнеш до лекар специалист, докато в много модерни държави чакането е с месеци наред. Нека да не създаваме усещането, че системата ни е лоша, да, имаме пропуски. Съгласен съм, че имаме места, където понякога изглежда, че не работим добре, но ако това продължи още 6 месеца със същия този натиск, надявам се тези случаи да останат толкова, колкото са до момента. Дано не сгреша в моите предположения, каза още министър Ангелов.

Обсъждаме, който има клинична картина, съвкупност от симптоми при пациент и при позитивиране на високочувствителен и антигенен тест, той да се счита като алтернатива на PCR и да дава възможност на хората да се възползват от правата си на изолация и задължения и карантиниране. Това обсъждаме и в следващата или следващите седмици ще се случи, подчерта Ангелов.

Надявам се с тази финансова помощ ДКЦ тата да отговорят на очакванията към хората и да намалее натискът към болниците. Пациентите, които личните лекари ще пращат в ковид зоните ще бъдат изследвани и личният лекар ще преценява лечението вкъщи. А там, където се налага болнично лечение, ще е през спешна помощ и ще се насочват пациентите към болници, заяви от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова. На този етап това звено, което липсваше, да се надяваме, че ще успеем да го използваме. Ние трябва да се погрижим лекарите в болниците да могат да ни лекуват. Да спазваме мерките, не са максимално тежките, но е важно да се спазват. Контролът сме го засилили максимално и все повече хора спазват мерките, но от всеки зависи способността на целия град да се справим с този тежък проблем. Очакванията са за още по-сериозен натиск върху системата, каза Фандъкова.

Д-р Гелев от Спешна помощ заяви, че 21 екипа работят за столицата само за града днес, плюс 10 екипа на МВР, плюс 5 парамедици и шофьор. Тоест 36 екипа в момента обслужват столицата. Адресите към 17 ч. бяха 70 за ковид, от тях 7 за настаняване в болница, чакат още около 100. Онова, което предлага ръководството на МЗ и кметът на София представлява облекчаване от една страна на нашата работа, тоест всички с оплаквания да имат място, където да се обадят на личния си лекар и място, където да бъдат прегледани и направени изследвания. Около 3000 са съмнителните за ковид на 24 часа. Около 20% или 60 пациенти се нуждаят от болнична помощ. Всички тези пациенти отиваха в болница преди тези мерки да вземем, натоварваха приемните отделения, а тя е тромава системата с PCR-a, защото на следващия ден излизат резултатите от тестовете. Получаваше се недоволство от хората. на практика от утре нещата ще бъдат значително подобрени, на фона на допълнителното разкриване на легла в столицата, каза още д-р Гелев.

Здравният министър каза, че има сериозно струпване на хора без симптоми пред болниците. Самоцелното изследване на хора, които нямат симптоматика, е ненужно и то не помага по никакъв начин на системата. Само за последното дежурство тъй като имаме денонощна координация на екипите, държа да прочета доклада към момента от директора на голяма столична болница, който казва, че през деня от вчера до преди половин часа 285 са преминали през фургона за бърз тест. 2/3 са положителни, без да се отчитат погрешните резултати.

Голяма част от хората се изследват ей така. Няма смисъл да правите това. От Ремдесивир имат нужда само хората, които имат показания за включване в тази терапия. Те са ясни, изпратени са по всички болници. Това, че някой не е включен на такава терапия означава, че той няма нужда от тази терапия, уточни Ангелов.

В момента в лечебните заведения в страната имаме 3715 души, които са настанени в болници, от тях 271 са в интензивните структури. Не може всеки, настанен в болница да очаква, че ще се лекува с Ремдесивир. Това лекарство не е подходящо за всеки пациент, има строги изисквания. Нека да не ни води страхът, а разумът. Нашите лекари знаят как да лекуват болните на България, каза още Ангелов. 

#Костадин Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »