ИЗНЕНАДА: Мангъров застава начело на Covid отделение в Инфекциозна болница в София

ИЗНЕНАДА: Мангъров застава начело на Covid отделение в Инфекциозна болница в София
A A+ A++ A

Доц. Атанас Мангъров поема ръководството на Covid-19 отделение в Инфекциозна болница в София. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов. По думите му самият Мангъров е изявил желание да помогне на първа линия, имайки се предвид тревожната ситуация с коронавируса в страната и липсата на лекари. 

 До този момент Атанас Мангъров беше началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД - София.

Здравният министър: Лично помолих доц. Мангъров да стане шеф на Covid отделение

Много е важно всеки лекар да бъде включен в борбата срещу COVID-19, говорих с доц. Мангъров и лично го помолих да се включи в битката срещу коронавирус и той се ангажира  с лечението на пациенти в Инфекциозна болница. Единственото ми изискване е да спазва противоепидемичните мерки", аргументира се той.

"На територията на София няма недостиг на легла. Продължават да се разкриват нови легла", поясни здравният министър.

Доц. Мангъров: Скафандрите на медиците в COVID отделенията са безсмислени

Мерките, които се обсъждат, са: Всички училища с 20% на заболеваемост ще бъдат изведени в електронна среда. Във висшите училища ще продължат да се обучават студентите дистанционно, с изключение на тези, които имат засилени практически уроци. „Зелените коридори“ да се отнасят и за пациентите с хронични заболявания. По тази точка още се обмисля какъв да бъде времевият диапазон 8-10, 10-12 или 14-16 ч. Министър Ангелов изрази надежда, че няма да има злоупотреби с хроничните заболявания. Тези "зелени коридори" ще продължат да важат и за възрастните хора. В цялата държава се предвижда да има вечерен час за работа на заведенията.

Сам поисках да ръководя COVID отделение, защото Нещата в отделението в Инфекциозна болница трябва да се променят. Като лечението, продължителността на престоя, самоизолацията. Много от нещата могат да се правят по прост и лесен начин. Всички тези мерки със забулванията са общо казано безсмислени, като носенето на скафандри. Най-близкият пример за това как се действа е по начина когато беше свинският грип. Това, което медици трябва да правят е да си мият ръцете и да носят еднократните престилки. Нищо повече. Това каза доц. Атанас Мангъров, който от днес оглавява COVID отделението в Инфекциозна болница.

"Всяка такава нова инфекция се разпространява. Тя ще мине през всички хора от целия свят. Ако доболничната помощ не се намеси в тази игра няма да се получи нищо. Всеки, който се окаже положителен и има симптоми смята, че трябва да отиде в болница, за да го лекуват, защото когато си е вкъщи никой не се осмелява да отиде при него, за да не стане контактен", каза още доц. Мангъров

#Мангъров #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"