Подписахме с германска компания за двата нови бойни кораба, тя ще ги строи у нас

Подписахме с германска компания за двата нови бойни кораба, тя ще ги строи у нас
МО
A A+ A++ A

“Днес е важен ден за Военноморските сили (ВМС). С този проект направихме втората крачка за модернизацията на Българската армия след подписването на договора за нови изтребители. Надявам се да не е последната”. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на церемонията по подписване на договора по проекта за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ с компанията “Fr. Lürssen Werft“ GmbH&Co. KG днес, 12 ноември. „Подписахме договор, който е важен не само за българските въоръжени сили в лицето на българския флот, но и за компанията „Люрсен“. Той показва, че отношенията, в това число и икономическите между двете приятелски държави Република България и Федерална Република Германия се развиват добре“, допълни министър Каракачанов.

„Нашите отношения с „Люрсен“ не приключват с този договор, напротив те сега започват. Тепърва имаме доста работа по индустриалното сътрудничество. Надявам се, че двете страни ще могат да изградят доверие и добри отношения, което за много години напред ще бъде от полза, както за немската компания, така и за българските ВМС“, заяви още министърът на отбраната.

„Сделката е особено важна, защото двата кораба ще бъдат изцяло построени в България, във Варна. Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще бъдат както за Черно море, така и за други морета“. Това каза Дирк Малговски, управляващ директор на компанията “Fr. Lürssen Werft“ GmbH&Co. KG на церемонията по подписването. Той благодари на българската страна за конструктивната атмосфера и положените усилия в хода на преговорите и подчерта, че тепърва предстои сериозната работа, тъй като процесът на изграждане на корабите ще отнеме няколко години.

„Това е важен ден за България, за българските ВМС и за компанията „Люрсен“. Успяхме да подпишем договора с държава, която е наш партньор в НАТО, и е член на Европейския съюз. Благодарение на тази сделка, отличните връзки между нашите две държави ще се задълбочават още повече“, подчерта Дирк Малговски.

Според одобрения от Министерския съвет контракт компанията ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен на територията на Република България в корабостроителен завод МТГ „Делфин“. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.

При спазването на всички противоепидемични мерки на церемонията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Федерална Република Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представители на фирмата-изпълнител.

 

#ВМФ #договор #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »