COVID-19 у нас: Отменят Международния панаир на книгата

COVID-19 у нас: Отменят Международния панаир на книгата
A A+ A++ A

Най-мащабният книжен форум у нас - Софийският международен панаир на книгата, няма да се проведе тази година. Причината е все по-сериозното разпространение на коронавируса у нас.

Решението е взето от Управителния съвет на Асоциация „Българска книга”, организатор на събитието, след проведена анкета сред членовете на асоциацията и като проява на отговорност към обществото в този критичен момент.  

Въпреки липсата на традиционния Коледен панаир на книгата в познатия формат, Асоциация „Българска книга” и нейните членове планират дигитални активности за читателите. Сред тях е Софийският международен литературен фестивал, който ще има своето дигитално издание от 10 до 13 декември, както и други кампании и инициативи, които ще бъдат адресирани към читателите в следващите седмици.

От асоциацията отправят настойчив призив към четящите хора да продължават да купуват и четат книги, защото те носят успокоение и вдъхновение, упование и смисъл, вяра и кураж, че ще дойдат и други по-спокойни и добри дни. 

Общинската болница в Казанлък разкри второ отделение за лечение на пациенти с COVID-19. За по-малко от 48 часа обаче и то е почти запълнено.

Към този момент екипите в МБАЛ "Д-р Христо Стамболсски" в Казанлък са окомплектовани, помагат също трима доброволци, както и специализанти.

В двете отделения за коронавирус има разкрити общо 42 легла, включително такива за интензивно лечение.

Районният център по трансфузионна хематология във Варна /Кръвният център/ търси спешно донори на кръвна плазма, съобщиха днес от здравната институция, която разпространи апел до медиите в крайморския град. Апаратурата за обработването на рековалесцентна плазма вече е налице и се очаква до няколко дни да започне реалната работа с нея.

Желаещите да станат дарители трябва да имат положителен PCR тест или епикриза от болнично лечение. Освен това е необходимо да са минали не по-малко от 40 дни след положителния резултат от теста. Кандидатите могат да бъдат на възраст между 18 и 65 години, в момента да са здрави и да не приемат медикаменти.

 

Масово недоволство сред хората над 65-годишна възраст. Причината е въведеният т.нар. „зелен коридор“, в който единствено могат да пазаруват. Те искат още един коридор за пазаруване освен този между 8.00 и 10.00 ч. сутринта или  пък сегашният да се измести към обяд.

Доводите - много е рано, отрязъкът е малък, пенсионерите са трудно подвижни, а някои магазини дори не са отворени по това време.

Припомняме, че вчера здравният министър обеща, при застудяване на времето, коридорът да бъде изместен между 14.00 и 16.00 часа. Днес пък вътрешният министър Христо Терзийски каза, че пенсионер, който пазарува например в 10.30 ч. няма да бъде глобен, а ще получи устно предупреждение.

Пенсионери, които пазаруват извън т.нар. зелен коридор, няма да бъдат глобявани. Това каза пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10:30 часа, увери министърът.

Той уточни, че глоби ще се налагат, едва след като са отправени няколко предупреждения:

„Основен инструмент на МВР е отправянето на предупреждение. Първо се отправя устно такова. Ако това противоправно деяние не спира, можем да издадем писмен протокол. Едва след това, ако човек е настоятелен да нарушава правилата, може да се пристъпи към санкция, която е предвидена в разпоредбите”.

Относно заповедта на здравния министър за „зелен коридор” за пенсионерите Терзийски обясни, че охраната в магазина няма право да иска лични карти.

От началото на месеца са издадени над 10 000 разпоредби за неспазване на мерките, каза още министърът. Повече от 3000 са делата за нарушаване на карантината от началото на Covid кризата, над 600 са постановените присъди.

Санкциите стигат до 10 000 лв. и според министъра възпитават хората, които са склонни да нарушават правилата.

Каква е ситуацията в част от магазините в Шумен провери репортер на БНР.

Въпреки че заповедта на здравния министър за „зелените коридори“ за пенсионери предизвика разнопосочни мнения, възрастните хора в Шумен я спазват съвестно:

„Засега е удобен“;

„Ставаме рано, следобед къде ще ходя – цял ден ще мисля, ще забравя какво ще купувам. Сутринта „хоп“ -  готово!“

Как стоят нещата с аптеките? „И там така, обаче това е лошото, че те отварят в 9 часа, а ние - от 8“.

„Според мен не е много домислено. Хора от нощна смяна, които се прибират, не могат да си купят хляб ли? Или трябва да се приберат гладни. Какво правят?

„Не е удобен - ето сега отивам на процедура, някой път става и девет, девет и нещо, как ще изляза да си пазарувам“.

„Трябва задължително да има и следобедно време“, споделиха шуменци.

3414 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 8885 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал.  

В момента в страната са регистрирани 61 168 активни случая на заразени с COVID-19. Висок остава броят на хоспитализираните болни – 4768, като 284 са в интензивни отделения.

72 болни са загубили живота си.

873 души са се излекували за последните 24 часа.

Най-много са новозаразените в София – 996, Пловдив – 414, Стара Загора – 180 и Благоевград - 179. От началото на пандемията най-много са заразените във възрастовата група 40-49 години – 18943.

През последното денонощие, на територията на област Велико Търново, са регистрирани 35 нови лабораторно потвърдени случаи на COVID-19, съобщиха от РЗИ.

От 12 ноември, във връзка с лабораторно потвърдени случаи на потребители (11) и персонал (5) в Дом за стари хора „Венета Ботева“, започна поетапно изследване за коронавирус с бързи антигенни тестове на всички потребители на социалната услуга. Положителните резултати на антигенните тестове ще бъдат потвърдени с PCR.

За периода 30 октомври - 12 ноември, за областта е отчетена 14-дневна заболяемост от 325,93 на 100 хил. души население (код на заболяемост "червен").

Към 00:00 часа днес, на територията на областта, са диагностицирани общо 1484 лица, от които:

- излекувани: 675 лица
- в домашна изолация: 630 лица
- хоспитализирани: 137 лица
 - починали: 42 лица


 През последното денонощие са починали две жени - съответно на 42 и 73 г. и мъж на 35 г.

Към 12:00 часа днес, карантинираните лица са 1379, включително и близките контактни на потвърдените случаи на COVID–19.

Община Ловеч предприема спешни допълнителни мерки в Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в село Сливек, след като на 12 ноември са установени още осем потребители с коронавирус, съобщават от Общината.

Първата положителна проба е от 7 ноември на един от служителите. По метода PCR са тествани всички служители и потребители на социалната услуга. Общо са установени 9 положителни проби на потребители от социалната услуга и три случаи на заразени служители.

Един от потребителите е настанен в МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов" в Ловеч, останалите за момента са под наблюдението на лекуващия им лекар. Заразените служители са отстранени от работа и поставени под карантина, състоянието им е добро.

По предписание на Регионалната здравна инспекция в Дома са предприети действия за провеждане на огнищна дезинфекция от специализирана фирма. Хората с положителни тестове са отделени на самостоятелен етаж.

За персонала, обгрижващ заразените потребители, са осигурени необходимите лични предпазни средства. Работният процес е реорганизиран с цел ограничаване разпространяване на инфекцията, заразените домуващи са своевременно отделени от другите потребители.

Предприети са действия за осигуряване на необходимите грижи и лечение на положителните лица. В Дома в село Сливек, са настанени 38 потребители, които се обслужват от 23-ма служители.

ОД на МВР-Сливен оказва пълно съдействие на институциите за спазване на въведените противоепидемични мерки във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19.

През изминалото денонощие полицейски екипи, са извършени 505 проверки за спазване на карантината на територията на областта. Няма установени нарушения.


В областта са извършени 77 проверки на места за обществено ползване и в градския транспорт, за спазване на противоепидемичните мерки - Сливен - 60 проверки - 53 търговски обекта, 7 автобуса, Нова Загора - 9 проверки - 1 автобус, малки търговски обекти, Котел - 5 проверки - търговски обекти в града, Твърдица - 3 проверки - търговски обекти.

За констатирани нарушения, са съставени 17 акта по чл.209а от Закона за здравето и 29 предупредителни протокола.

"Община Разград е изразходвала 260 220 лева за преодоляване на последствията от COVID-19 от началото на епидемията до 31 октомври", съобщи зам.-кметът по финансите Полина Иванова.

Парите са изразходвани за осигуряване на дезинфектанти, предпазни средства и други. Разходите са направени от средствата от различни приходоизточници, включително и от дарения на физически и юридически лица.

Иванова бе категорична, че въпреки кризата заради коронавируса община Разград се намира в стабилно финансово състояние. По думите й, към края на октомври в приходната част при план над 55 970 000 лева са събрани повече от 45 140 000 лева, което е 80,65 процента.

Планът за собствените приходи е изпълнен на 77 процента, а при данък недвижими имоти събираемостта е 91 на сто. Висока е събираемостта и при останалите данъци.

Заместник-кметът благодари на всички данъкоплатци, които съвестно са си изпълнили ангажиментите и напомни на тези, които още не са си платили дължимите данъци и такси, че имат тази възможност до края на годината.

"В Общината се правят само обезпечени разходи, като не се допуска дисбаланс и дефицит. Освен това няма нито едно общинско звено или дейност с финансови затруднения', каза още Иванова.

Тя добави, че вече е започнала подготовката за бюджета за следващата година, като по думите й един от основните въпроси е оптимизиране на промилите на такса "битови отпадъци".

До края на ноември се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 5-ти до 12-ти клас в Плевен.

За останалите Общини в областта, преценката се възлага на директорите на училищата.

Всички масови събития и празненства на открито и закрито се преустановяват.

Колите на градския транспорт ще бъдат увеличени, за да се намали натрупването на пътници.

Столичната регионална здравна инспекция публикува на сайта си протокол за поведение на гражданите при положителен резултат от PCR тест за COVID-19. 
Предвидени са шест стъпки, които лицето следва да предприеме, след като разбере, че има установен коронавирус. Лице с положителен резултат за COVID-19 незабавно се изолира и се поставя под домашна карантина за 14 дни.


Изолират се и се поставят под домашна карантина за 10 дни лицата, контактни от първи ред - осъществили незащитен контакт със заразеното лице на разстояние по-малко от 2 метра и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице:

- два дни преди появата на оплаквания или
- два дни преди вземането на проба за изследване по метода PCR при безсимптомно носителство
- след изтичане на карантината не се извършва контролно изследване.
- медицинското наблюдение се извършва от общопрактикуващия лекар
- личният лекар оказва методична помощ на всички лица от пациентската си листа по мерките, които следва да се спазват - продължително проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхностите, помещения и предмети от първа необходимост, лични предпазни средства, спазване на домашната изолация.
- -бщопрактикуващия лекар извършва лечение и оказва съдействие за хоспитализация в случай на нужда, чрез екипите на центъра за спешна помощ и Координационния център за COVID.

#коронавирус #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »