Руски експерт: Казусът АЕЦ „Белене" ще се решава на политическо ниво

Руски експерт: Казусът АЕЦ „Белене" ще се решава на политическо ниво
В края на март България реши да се откаже от проекта за строителството на АЕЦ „Белене“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Подаденият иск от руската държавна компания „Атомстройексперт" за около 1 млрд евро срещу българската НЕК заради спирането на строителството на АЕЦ „Белене" е крачка към политизиране на проблема, според руски експерт.

Така коментира във вторник създалата се ситуация директорът на Центъра за изследвания на енергетиката и сигурността в Москва Антон Хлопков, цитиран от АФП и БГНЕС.

В края на март 2012 г. България реши да се откаже от проекта за строителството на АЕЦ „Белене", като вместо това да построи нов блок в единствената атомна центарала в страната в Козлодуй.

Руската атомна корпорация „Росатом", собственик на „Атомстройекспорт" не бе съгласна с това решение и заяви, че иска клиентите й да бъдат коректни и да не се отказват от сключените сделки.

"Русия има голям портфейл с ядрени поръчки и е от огромно значение за "Росатом" да покаже, че спазва договорените си задължения и очаква от партньорите си да правят същото", коментира още Антон Хлопков.

Той изтъкна, че Русия е инвестиратала 7-8 млрд.евро в част от тези проекти и със създаването на подобен прецедент цели да покаже на партньорите си, че трябва да спазват ангажиментите си.

Според него това е и причината политическото ръководство да се намеси и казусът да бъде решен на политическо ниво.

По-рано във вторник стана ясно, че руската компания „Атомстройекспорт" е увеличила исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене" на 1 млрд. евро, съобщава компанията в официално комюнике.

Това става в рамките на делото, което се гледа от Международния арбитражен съд и Международната търговска палата в Париж.

През юли 2011 г. „Атомстройекспорт" подаде иск в Международния арбитражен съд и Международната търговска палата в Париж срещу НЕК с искането да бъдат изплатени компенсации от 58 млн. евро за работата по прекратения проект за изграждането на АЕЦ „Белене".

Този иск се смята за първия в отношенията между двете страни.

Също във вторник говорителят на „Росатом" Сергей Новиков опроверга спекулациите, че проектът за АЕЦ „Белене" не е привлекателен за инвеститорите, като посочи, че той е бил реален, а не „някаква кула от карти".

По-късно дойде и отговорът на българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, според когото „Атомстройекспорт" няма шанс в съда, а договорът за строителството на АЕЦ „Белене" от 2006 г. е бил национално предателство.

#Атомстройекспорт #Русия #АЕЦ „Белене” #Националната електрическа компания #НЕК #България #компенсации #Международния арбитражен съд #Международната търговска палата #Париж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »