Коронавирусът у нас: От утре влиза в сила нова забрана

Коронавирусът у нас: От утре влиза в сила нова забрана
A A+ A++ A

През изминалата седмица над 12 000 души са излекувани от COVID-19. София излиза от областите с най-висока заболеваемост. В тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил.

Лечебните заведения са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни облекла. Подготвя се националният ваксинационен план, стана ясно по време на днешното работно съвещание, което свика министър-председателят Бойко Борисов с членове на правителството. Премиерът е разпоредил планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия. 

"По предварителни данни, първата ваксина, която очакваме да дойде в България е тази на „Пфайзер“, вероятно преди Нова година или непосредствено след. От тази ваксина ще пристигнат първо 125 хил. дози", посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

„Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите“, призова Борисов министрите.

Полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия, както в Поморие, така и в другите лечебни заведения, днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им. В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като „Ремдесивир“ е налице за всеки нуждаещ се български пациент. 

Подготвя се нова мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена през настоящата седмица. „Използваме иновативен подход – за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса“, посочи министърът на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. Подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки. 

Отварят детски градини за децата на медици

Част от детските градини ще останат отворени за децата на медиците, борещи се на първа линия срещи коронавируса. Дежурни градини и ясли има в София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Бургас. 

В София ще има две детски градини за децата на медиците в Covid-19 отделениятаТова са 124 и 117 ДГ в столицата, които се намират до големи болници. Прогнозите са, че около 80 деца ще посещават детските заведения, предаде БНР. 

Данните от последното денонощие

739 са новозаразените с COVID-19 за последните 24 часа. Те са на базата на направени 1965 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че положителните проби са близо 38%.

Излекуваните за последното денонощие са 815. 430 души са в интензивни отделения. 65 души са починали след усложнения от вируса.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 у нас е 142 486, от които 90 078 активни. 

#коронавирус #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »