Здравният министър: Настоявам мерките да не бъдат разхлабвани и след 21 декември

Здравният министър: Настоявам мерките да не бъдат разхлабвани и след 21 декември
A A+ A++ A

Разхлабване на сегашните мерки предстои да бъде обсъдено. В четвъртък и петък ще решим кои мерки да отхлабим, ако изобщо се стигне дотам. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Лично аз ще настоявам мерките да останат такива, каквото са в момента, защото всеки един човешки живот е важен, подчерта министърът. Следим заболеваемостта и как стои с европейските държави, разглеждаме смъртността по възрасти. Гледаме процента на използваемост на болничните легла. След това по този процент, който е за заетостта на леглата оценяваме натиска върху здравната система.

Хубаво е, че в момента заболеваемостта падна под 600 на 100 000. Това ни дава глътка надежда, уточни Ангелов. Следим и позитивните тестове, броя на излекуваните и тяхната структура. Много са показателите, които следим.

Днес проф. Ангелов и заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в село Лозен.

До 21 декември се очаква да приключи обсъждането и антигенните тестове да бъдат приравнени на PCR тестовете. По този начин и те ще започнат да бъдат отчитани в статистиката, каза Ангелов. Той допълни, че все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Ангелов ще се запознае по-късно днес с данните. В различните области са много различни и вариращи данните, каза още Ангелов.

Надявам се да бъда първият, който ще се ваксинира с COVID ваксината, заяви Ангелов. “Разбира се аз не попадам в обхвата на първата фаза, тъй като вече не съм лекар на първа линия, но с този акт, ако мога така да го нарека, искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е изключително надеждна, тя е ефективна и безопасна, защото аз вярвам на европейския регулатор Европейската агенция по лекарствата за заключенията, които тя дава. Така че българските граждани да бъдат спокойни, че ваксината, която ще си поставят, е минала всички фази на клиничните изпитвания, тя е надеждна и тя ще бъде именно надеждата, която ще ни спаси от тази световна пандемия”, добави още Ангелов.

#Костадин Ангелов #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »