Путин се хвали, че руската медицина бори по-добре коронавируса

Путин се хвали, че руската медицина бори по-добре коронавируса
Кремъл
A A+ A++ A

"Руската медицина се оказа по-ефективна в борбата срещу коронавируса, отколкото в други страни”, заяви руският президент Владимир Путин.

“Нито една система в света не беше готова за такъв мащаб, с който се сблъскахме. Няма такава система просто. В сравнение със случващото се по света, разбира се, нашата система се оказа по-ефективна”, каза Путин на годишната си пресконференция, предаде БГНЕС.

Според президента Русия е успяла да спечели време за борба с инфекцията благодарение на бързата реакция в самото начало на пандемията. „Веднага реагирахме и спечелихме време да започнем активна подготовка за момента, в който тя ще дойде при нас в голямо количество и мащаб“, каза Путин.

Путин заяви, че Русия се е справила с проблема с пандемията достойно и отчасти по-добре от другите страни.

Президентът каза, че спадът на БВП в Русия е с 3,6% – по-малко от всички водещи страни в Европа и САЩ. В почти всички водещи държави от Европейския съюз спадът на БВП се оказа под 9%.

Около 550 милиарда рубли ще бъдат отпуснати от бюджета за програми за модернизиране на първичното звено на здравеопазването, каза руският президент. “И всички ресурси, предвидени за тази програма, всички те ще бъдат използвани от нас в рамките на сроковете, предвидени в тази програма. Това са 500 милиарда рубли от федералния бюджет, плюс 50 милиарда рубли от регионалния бюджет. 300 милиарда трябва да бъдат разпределени и похарчени в близките три години“, каза той.

Путин отбеляза, че изпълнението на тези програми ще започне на 1 януари 2021 г., но в някои области вече се работи.

Нивото на защита, осигурено от руската ваксина срещу коронавирус, достига 97%. Това обяви още руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция.

“Русия се оказа първата държава в света, която изобрети, така да се каже, и започна да произвежда ваксина – както Научният център “Гамалея”, така и център “Вектор”. И ние имаме добра ваксина: и безопасна, и ефективна – повече от 95%, нивото на защита е около 96-97%, казват експертите”, заяви президентът.

Путин изрази увереност в добрия резултат от сътрудничеството на Русия с фармацевтичната компания “AstraZeneca” за ваксина срещу коронавирус. По-рано фармацевтичната компания обяви началото на изследователска програма в сътрудничество с изследователския център “Гамалея” за комбинация от собствена ваксина срещу коронавирус и руската Спутник V. Клиничните изпитвания на комбинацията от ваксината на “AstraZeneca” в комбинация с човешкия аденовирусен вектор тип Ad26 “Sputnik V” ще започнат преди края на тази година.

“Радостно е, когато специалисти на това ниво със световна репутация обединяват усилия, включително с руски партньори, и съм сигурен, че резултатът ще бъде много добър не само за нашите граждани, но и за целия свят”, каза той.

От началото на пандемията около 74,2 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 1,6 милиона са починали. В Русия, според федералния оперативен щаб за борба с коронавируса, са регистрирани 2 762 668 случая на инфекция, 2 202 540 души са се възстановили, 49 155 са починали.

Президентът прогнозира ръст в селскостопанския сектор до 2% до края на годината.

Държавният глава отбеляза също ръст на безработицата в Русия до нивото от 6,3%.

“Равнището на безработица, което имахме в началото на годината, беше 4,7%, сега, както знаете, нарасна до 6,3%, но със сигурност ще работим върху това”, каза Путин.

Международните резерви на Руската федерация са достигнали 587,7 млрд. долара, което създава условия за добро макроикономическо развитие, каза президентът.

Руският президент Владимир Путин е уверен, че външни лица ще се опитат да се намесят в руските избори през 2021 г., но “Русия се готви за това”, подчерта той.

Путин очаква, че Байдън със своя опит ще разбере проблемите в отношенията с Руската федерация и ще участва в решаването им.



#Владимир Путин #Русия #коронавирус #васкина #мерки #Джо Байдън #БВП #Европа #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »