КОВИД България: Пристигнаха първите ваксини и във Варна. Имунизацията започва утре! (ОБНОВЕНА)

КОВИД България: Пристигнаха първите ваксини и във Варна. Имунизацията започва утре! (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Първите ваксини срещу COVID-19 пристигнаха малко тази сутрин в България. У нас дойдоха 9750 дози от препарата на „Pfizer“ и „BioNtech“ са придружени от стриктни инструкции за безопасност. Те ще се съхраняват в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). След нова година ще бъдат доставени още 52 хиляди дози.

Ваксините бяха транспортирани в бус за кренвирши и под полицейски ескорт от 4 автомобила до регионалната здравна инспекция. Улица "Перущица" пред сградата на РЗИ бе отцепена, пише "24 часа".

Аз ще съм първият ваксиниран срещу коронавируса“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, цитиран от bTV.

Имунизацията започва утре. В три града в страната тя ще стартира на 27 декември - София, Пловдив и Бургас. Следващите области ще се включат на 28 и 29 декември. По 1100 дози ще бъдат разпределени във Варна, София, Пловдив, а в Бургас са 950. Желаещите да се имунизират са около 45 000.

Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи. След като постигнем това число, ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино”, заяви Ангелов.

След София и Пловдив, ваксините на "Пфайзер/Бионтех" пристигнаха и в Регионалната здравна инспекция в Бургас, предаде БТВ.

Доставиха 450 дози, като 250 са за медиците в Бургас. Останалите по 100 дози ще отидат съответно при лекарите в Ямбол и Сливен.

До сградата на РЗИ в Бургас е обособен имунизационен кабинет, а сред първите, на които ще бъде поставена ваксината, са лекарите от онкологичния център.Подобно на Пловдив, и в Бургас ваксините бяха докарани с климатизиран бус на фирма за колбаси.

Ваксините няма да се съхраняват във фризер, а в обикновен хладилник при температура между 2 и 8 градуса, тъй като ще бъдат използвани в следващите пет дни.

Ваксините срещу COVID-19 пристигнаха във Варна. 

Първата ваксинация ще бъде на 28 декември, със сигурност лекар на първа линия, вероятно от Центъра за спешна медицинска помощ.

По-рано днес 9750 ваксини за защита от коронавируса пристигнаха в България при всички изисквания за съхранение. Още днес част от тях тръгнаха за Пловдив, Варна и Бургас, предаде “Радио Варна”.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че до този момент правителството е отпуснало общо 180 млн. лв. за купуването на ваксини срещу Covid-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв.

От утре, 27 декември, започва имунизационната кампания срещу COVID-19 в България, съобщават от здравното министерство. Първите градове, където това ще се случи, са София, Пловдив и Бургас, като ваксинациите ще преминат при следния график:

В София:

В 10:00 ч. ваксинация ще се извърши в УМБАЛ „Света Анна“. Първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

В Пловдив:

В 10:00 ч. в УМБАЛ „Свети Георги“ първите имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на: Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

В Бургас:

В 10:00 ч. в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в сградата на УМБАЛ - Бургас първата имунизация срещу COVID-19 ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти. 

Борисов инспектира ваксините

По-късно премиерът Бойко Борисов провери как се съхраняват доставените ваксини в Пловдив. Здравният министър демонстрира информираните съгласия, които ще трябва да попълнят хората, желаещи да се ваксинират.

Борисов обясни, че голяма част от данъците на хората отиват за здравеопазване. „До момента само за ваксини са отпуснати 80 млн. лв., като подготвяме още 50 млн. Около 30 млн. лв. са средствата, които сме дали за „Ремдесевир“, подчерта министър Ангелов. А около 83 млн. лв. се дават на месец за добавки за работещите на първа линия.

Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв. Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът и здравният министър посетиха РЗИ-Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19. Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е вече в ход. С първия лъч днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази специално благодарност към Европейската комисия и председателя й Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз. „Сигурен съм, че с помощта на ваксините българските и другите европейските граждани ще можем да преодолеем пандемията“, добави Борисов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ–Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани. „Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали, отбеляза Ангелов. Той изтъкна, че на всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

Министър Ангелов посочи още, че до този момент отпуснатите от правителството средства за Ремдесивир са около 35 млн. лв. Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лв. в подкрепа на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на здравеопазването напомни още, че правителството отпусна над 22 млн. лв. за дейности на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

Данните от последното денонощие

Новите случаи на коронавирус за последните 24 часа са 257 при направени 2072 теста. Tова показват данните в Единния информационен портал. Хоспитализирани са 5580, от които 512 са в интензивно отделение. Общо потвърдените случаи на заразата у нас от началото на пандемията са 196 915, а активните са 80 976.

Излекуваните от началото на пандемията са 108 866, а за последното денонощие те са 1186.

Жертви на COVID-19 от началото на пандемията у нас са 7073, като 50 от тях са починали през последното денонощие.

#Борисов #ваксина #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »