Мангъров: При разхлабване на мерките всичко ще се повтори. Не можем да стоим затворени во веки веков

Мангъров: При разхлабване на мерките всичко ще се повтори. Не можем да стоим затворени во веки веков
A A+ A++ A

В момента има затишие, болниците са пълни на 1/3. В момента има затишие, което е нормално заради мерките, които бяха предприети. Лошото е, че след като мерките бъдат разхлабени всичко ще се върне постарому и това неизбежно ще се случи, защото ние не можем да стоим затворени во веки веков. Това коментира доц. Атанас Мангъров в ефира на 7/8 TV.

"Има и други, които са много по-затворени и въпреки това случаите им хвърчат до небето. Това, което ние не искам да разберем, не знам защо, е каква част от имунитета е прекарала този вирус. За да стигнем до груповия имунитет трябва 70% от населението да е изкарало този вирус и да има антитела, както и клетки на паметта. Има два варианта - едното е преболедуването, а другото е ваксината и двете неща трябва да вървят паралелно, за да се стигне до ефекта. От октомври насам близо 40% от хората, които се изследват за антитела, са се срещали с вируса. Може би към момента в страната ни 40% от хората са се срещали с вируса, може би, защото ние не искаме. Нашата цел е не да се набоцкаме всички, а да се спре процесът по заразяване.

"Хората, които са изкарали вируса не трябва да се ваксинират. Човек, когато се среща с вируса в пълната му антигенна цялост, дава много по-мощен и дълготраен имунитет, отколкото ваксината, при която се използват само части от вируса. Това е фундаментален и научен факт, ако някой казва противното значи нещо Ви мотае. При ваксината на Пфайзър в тялото на човек се вкарва иРНК, която кара неговите клетки да произвежда чужд белтък, срещу който имунната система образува антитела. Защото, ако кажем Вие сте изкарали морбили, а се ваксинирате срещу морбили, с нея се вкарва омаломощен вирус, за който Вие имате антитела, Вашето тяло много бързо го унищожава и се натоварвате допълнително. Но тук с тази ваксина, във Вашите клетки се вкарва чужда иРНК, която се опитва да произвежда чужд във Вашето тяло белтък, който представлява обвивката на вирусата. Вашата имунна система, която вече се е срещала с вируса има антитела и тя го унищожава, но тук не е ясно доколко Вашата имунна система няма да разпознае този белтък от ваксината като чужд и да го атакува. Процес, който при естествени условия липсва", коментира доц. Мангъров

#Мангъров #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »