Малко над 41 процента от българите живеят в пренаселени жилища

Малко над 41 процента от българите живеят в пренаселени жилища
A A+ A++ A

Малко над 41 процента от българите живеят в пренаселени жилища, сочат най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат. Това означава, че те нямат достатъчен брой стаи за размера на домакинството си.

По този показател България се нарежда на трето място сред страните членки на Европейския съюз след Румъния и Латвия. В тези страни делът на обитателите на пренаселени жилища е съответно малко под 46 и 42 на сто.

Средно за ЕС показателят е 17,2 на сто обитатели на пренаселени жилища. Данните сочат, че най ниски са нивата на пренаселеност в Кипър, малко над два процента, Малта - 3,7 на сто и Холандия - 4,8 процента.

В сравнение с 2010 година картината през 2019, за която се отнасят най-новите данни на Евростат, показва, че има спад на обитателите на пренаселени жилища.

За България преди десет години делът им е бил малко над 47 на сто, а за Съюза като цяло 19 процента.

Същевременно Евростат отчита, че в ЕС повече от един на всеки трима души живее в недостатъчно обитавани жилища през 2019, което означава, че жилищата са твърде големи с излишни стаи и по-конкретно излишни спални, съпоставени с нуждите на съответното домакинство.

Делът на обитателите на такива жилища у нас е 11,5 на сто. Държави, където под 15 процента от населението живеят в такива жилища, които се смятат за твърде големи за нуждите им, са Румъния - със 7,7 на сто, Латвия - малко под десет на сто, и Италия - 14,2 на сто. 

#българи #жилищни блокове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »