Втора COVID-ваксина вече е одобрена за ЕС

Втора COVID-ваксина вече е одобрена за ЕС
ВМА
A A+ A++ A

Ваксината срещу коронавируса на американската компания Moderna Inc получи одобрението на европейския регулаторен орган по лекарствата, което ще позволи на властите в Европа да ускорят процеса на имунизация на стария континент с цел ограничаване на разпространението на COVID-19, съобщават световните агенции, предаде Нова телевизия. Тя е втората разрешена за употреба след тази на Pfizer/BioNTech.

След като преди Коледа Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за използването на коронавирусната ваксина на компаниите Pfizer и BioNTech, днес лекарственият регулатори одобри и ваксината на Moderna.

EMA обяви, че е одобрила ваксината срещу COVID-19 на Moderna за употреба в Европа при хора на възраст над 18 години. Агенцията по лекарствата добави, че ваксината е била използвана в проучване, включващо около 30 000 души, в което е показала ефикасност от около 94,1%.

"Тази ваксина ни предоставя още един инструмент за преодоляване на настоящата извънредна ситуация. Това е доказателство за усилията и ангажираността на всички участващи, че имаме тази втора положителна препоръка за ваксина по-малко от година след обявяването на коронавирусната пандемия от страна на Световната здравна организация", заяви изпълнителен директор на EMA Емер Кук.

След зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата, последната стъпка e одобрение на ваксината и от Европейската комисия. Според нидерландските здравни власти се очаква ЕК да одобри до края на днешния ден решението на лекарствения регулатор за ваксината на Moderna.

Те също така посочиха, че коронавирусната ваксина на Moderna се очаква да бъде ефективна и срещу новия щам на вируса, появил се в края на миналата година в Обединеното кралство.

Междувременно немският здравен министър заяви, че Германия очаква първите дози на ваксината на Moderna през следващата седмица.

#ЕС #одобрение #ваксина #covid-19 #Moderna #ЕМА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »