След Белия дом, демократите „превзеха“ и Сената

След Белия дом, демократите „превзеха“ и Сената
БГНЕС
A A+ A++ A

Ософ и Уорнок печелят балотажите в Джорджия, предавайки на демократите контрол над Сената. Според последните резултати Ософ печели 50,11% от вота, а републиканецът Пърдю 49,89% при 99% преброени гласове, съобщава “Бизнес Инсайдер”, предаде БГНЕС.

Уорнок, пастор в историческата баптистка църква Ебенезер, където преподобният Мартин Лутър Кинг младши някога е проповядвал, стана първият чернокож, избран да представлява Джорджия в Сената. Уорнок води пред Лофлър с над 40 000 гласа при 97% отчитане, според “Ню Йорк пост”.

Часове преди официално да бъде обявен за победител, Уорнок обяви победа във виртуално обръщение към поддръжниците си.

„Джорджия, аз съм поласкан от вярата, която ти показа в мен“, каза Уорнок. „И обещавам тази вечер: отивам в Сената, за да работя за цяла Джорджия, независимо за кого сте гласували на тези избори.“

Така Демократическата партия си възвърна контрола над Сената. Понастоящем сенатът се състои от 51 републиканци, 46 демократи и двама независими.

Тъй като демократите Джон Ософ и Рафаел Уорнок спечелиха балотажа за местата в Сената в Джорджия, партията ще има 50 места в Сената и ефективен контрол над горната камара. Сега Сенатът ще се състои от 50 републиканци, 48 демократи и двама независими, които се съюзяват с Демократическата партия, което ще доведе до разделяне 50 на 50. Но демократите ефективно ще контролират камарата, тъй като новоизбраният вицепрезидент Камала Харис определя вота.

На изборите през 2020 г. бяха избрани 33 места в Сената, а демократите имаха голям шанс да обърнат местата в тяхна полза в Аризона, Колорадо, Мейн и Северна Каролина. Тъй като сенаторът Дъг Джоунс от Алабама се очакваше да загуби мястото си, демократите трябваше да вземат четири места, за да стигнат до равенство 50-50 и пет места, за да спечелят мнозинство. Най-вероятният път на демократите към мнозинството беше да спечелят места в Аризона, Колорадо, Мейн и Северна Каролина и да избират допълнително място в Джорджия, Айова, Монтана или Канзас, за да стигнат до 51-49, според анализаторите. Демократите в крайна сметка обърнаха местата в Колорадо, Аризона и Джорджия и загубиха горещо оспорваните избори в Северна Каролина, Южна Каролина, Айова, Мейн и Монтана.

На фона на пандемията COVID-19 повечето хора гласуваха по пощата и по-рано на изборите през миналата година, отколкото във всеки друг момент от новата история. Балотажите в Джорджия също отбелязаха огромна активност. Според американския изборен проект над 3 милиона души са гласували лично или по пощата преди изборния ден, което е приблизително 39% от всички регистрирани гласоподаватели в щата.

Обвиненията на републиканците, че новоизбраният президент Джо Байдън ще въведе социализирана медицина, пропаднаха. Докато Тръмп наследи силна икономика, когато встъпи в длъжност и постигна исторически ниски нива на безработица в продължение на няколко години, рейтингът му за икономическо одобрение падна преди изборите. През седмиците, предхождащи балотажите в Джорджия, Тръмп и неговите съюзници също излязоха с неоснователни твърдения, че изборите през 2020 г. са “подправени” и “откраднати” и че резултатите са незаконни.



#демократи #САЩ #Сенат #Джорджия #победа #републиканци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »