Горещите събития зад Океана продължават, Конгресът взе решение за Тръмп! Петима са загинали при протестите

Горещите събития зад Океана продължават, Конгресът взе решение за Тръмп! Петима са загинали при протестите
A A+ A++ A

Сенатът на Конгреса на САЩ отхвърли с голямо мнозинство протеста на републиканци срещу одобрението на гласуването на президентските избори в щата Аризона. Заседанието на двете камари беше излъчено на живо от американски новинарски канали. Според резултатите от гласуването броят на гласовете "за" беше шест, а гласовете против - 93.

"Протестът не беше приет", заяви вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, който председателства сесията. Пенс бе обвинен в липса на кураж и измяна от Доналд Тръмп, който свали доверието си от него в разгара на безредиците зад Океана, които приковаха вниманието на света.

Припомняме, че сесията в Капитолия бе прекратена заради инфарктните събития в Конгреса. По-късно, след края на протестите, тя бе възобновена отново. Демократи призоваха Пенс да започне процедура по отстраняването на президента Доналд Тръмп. Те се позоваха на 25-та поправка на Конституцията. В случай на смърт или неспособност на президента да изпълнява задълженията си, същите се поемат от вицепрезидента до края на мандата, гласи текстът ѝ.

Тръмп счита изборите за откраднати и не се признава за победен. Редица политици директно го обвиниха за размириците, при които загинаха петима, а други 30 души бяха задържани. Първата жертва бе жена ,з астреляна в гърдите насред Капитолия. тя се оказа ветеран от войните. Други три от загиналите са получили фатални рани при безредиците извън сградата, а последният починал е в провинцията.

Врагиня №1 на Тръмп - Нанси Пелоси, заяви, че екшъните няма да попречат на одобрението на изборните резултати. Правосъдието ще надделее, каза председателят на Камарата на представителите.

В безпрецедентните събития отпреди часове в сградата на Капитолия фенове на Тръмп ескалираха и проникнаха в заседателната зала на Сената, както и в офисите на високопоставените лица. В резултат на щурма на сградата на Капитолия в САЩ най-малко 15 души бяха ранени. Един от тях е полицай, който е ранен в резултат на използване на сълзотворен газ.  Впоследствие специалните части освободиха Капитолия от протестиращи, но сблъсъците между привържениците на Тръмп и полицията продължават в различни американски градове и в момента.

Кметът на Вашингтон пък обяви извънредно положение в столицата и окръг Колумбия до 21 януари, когато официално Тръмп трябва да сдаде властта на Джо Байдън.

#Доналд Тръмп #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"