Иракски съд издаде заповед за арест на Доналд Тръмп

Иракски съд издаде заповед за арест на Доналд Тръмп
A A+ A++ A

Иракски съд издаде днес национална заповед за арест срещу американския президент Доналд Тръмп в рамките на разследване за гибелта на Абу Махди ал Мухандис, убит миналата година, заедно с иранския генерал Касем Солеймани, предаде Франс прес.

През юни Иран вече издаде заповед за арест и поиска от Интерпол "червена бюлетина" за Тръмп във връзка със смъртта на Солеймани - процедура, която още не е приключила.

Дронът, унищожил колите на двамата на 3 януари 2020 г. на летището в Багдад, бе излетял по заповед на Тръмп, който дни по-късно изрази задоволство, че е ликвидирал "двама на цената на един", и обвини Солеймани, че е заплашвал САЩ.

Специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар нарече двете убийства "незаконни" и "произвол", припомня АФП. Иракските съдебни власти уточниха в комюнике, че багдадският съд е издал заповедта за арест по член от наказателния кодекс на страната, предвиждащ смъртно наказание за всяко умишлено убийство.

Съдът увери, че е приключил предварителното дознание, но разследването продължава, "за да свали маските от другите извършители на престъплението независимо дали са иракчани или чужденци". От година насам проиранските сили в Ирак обвиняват изрично иракския премиер Мустафа ал Казими, тогава единствен шеф на разузнаването, че е бил съучастник в убийствата.

Възпоменателните прояви по повод първата годишнина от смъртта на двамата убити отровиха политическия климат в страната, и без това напрегнат с наближаването на парламентарните избори през юни, отбелязва АФП. Проиранските медии обещават "в близко време имена", а високопоставени политици от Ирак си разменят обвинения в телевизионни интервюта.

#Тръмп #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »