Практическите дейности на студенти и ученици стават присъствени (ОБНОВЕНА)

Практическите дейности на студенти и ученици стават присъствени (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Разрешават се само практически присъствени дейности на учениците от 5 до 12 клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, а останалите им занятия остават онлайн до 31 януари.

Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено. Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов докладва на премиера, че епидемичната ситуация продължава да се подобрява: 

„По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС“.

Костадин Ангелов отбеляза още, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

Здравният министър бе категоричен, че останалите противоепидемични мерки трябва да продължат да действат до края на месеца.

„Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изрази благодарност към всички лекари и медицински работници, както и към Националния оперативен щаб за добрите резултатите в битката с новия вирус, постигнати с възможно най-меките противоепидемични мерки на фона на ограниченията в Европа

„В същото време много хора разбраха, че с дистанцията и маските, и ако пазят себе си и близките си - това е само добре за тяхното здраве. Голям плюс е и че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5-и клас, за да не губят своите навици“, каза премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Борисов добави, че предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5-и до 12-и клас.

„Моето мнение е, че трябва една-две седмици до април учениците трябва да се върнат присъствено в клас. Учениците от гимназиалния етап са онлайн вече десета седмица. Имаме класове, които са критични – 7-и клас, 12-и клас“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на съвещанието при премиера, цитиран от БГНЕС.

За момента трябва да задържим тенденцията, която имаме и децата от 1 до 4 клас да останат на присъствено обучение, отбеляза Вълчев. Като критични класове, той посочи завършващите от 12 клас, както и учениците от седми клас.

Просветният министър посочи, че всички ученици трябва да имат възможност да се върнат присъствено в час.

Той подкрепи решението учениците от 5 до 12 клас, както и студентите, да могат да провеждат практически занятия присъствено.

 

#студенти #ученици #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »