НА ЖИВО: Новият владетел на Белия дом Джо Байдън се закле като 46-ия президент на САЩ! Тръмп му остави писмо (ОБНОВЕНА)

НА ЖИВО: Новият владетел на Белия дом Джо Байдън се закле като 46-ия президент на САЩ! Тръмп му остави писмо (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Днес ще се състои едно събитие, което никога в историята на САЩ не е приковало толкова погледите. И то по целия свят. Около 19:00 часа българско време новоизбраният държавен глава на Щатите - Джо Байдън, ще се закълне и ще встъпи в джъжност. Часовата ни разлика с Вашингтон е 10 часа. Там първите думи като президент 78-годишният Байдън ще произнесе около 9:00 часа сутринта местно време.

Инаугурацията на републиканеца и заместничката му Камала Харис е предшествана от невиждани мерки за сигурност. Те са логични, защото всички знаем как на 6 януари Капитолия, намираща се на 5 км. от Белия дом, бе атакувана и превзета от поддръжници на досегашния президент - демократа Доналд Тръмп.

Този път драконовските мерки са и заради коронавирусът, който оставя за пръв път церемонията без присъствие на фенове на новия държавен глава. 

Няма да има и протести, поне не масови. Разрешени са само 2 прояви от по 100 човека.

Досегашният владетел на Белия дом - Тръмп, изпълни заканата си и няма да присъства на събитието. Това ще се случи за втори път в американската история. И за пръв път от 152 години.

На церемонията по встъпване в длъжност на Байдън обаче ще бъде вицепрезидентът на Тръмп - Майк Пенс.

Знае се, че Тръмп и жена му - Мелания, са оставили писма, които новият президент и първа дама на САЩ ще прочетат и после ще разкрият съдържанието им.

Само около 1000 души ще видят на живо клетвата на Байдън, вместо традиционните до момента - над 200 000.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън произнесе реч преди да се отправи към церемонията по инаугурацията във Вашнгтин. Той говори в щата Делауеър, засегна темата за смъртта, включително и тази на покойния му син. Петминутната му реч бе на няколко пъти прекъсвана от сълзи. 

Стана ясно, че са евакуирали сградата на Върховния съд на САЩ заради сигнал за взрив, гърмят местните телевизии. Съобщението за заплахата е постъпило малко преди церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент. Сградата се намира в близост до Капитолия, където преди минути пристигнаха демократът и съпругата му Джил.

На церемонията присъстват Джордж Буш-младши, Барак Обама, Бил Клинтън, съпругата ми Хилари и др. 96-годишният Джими Картър не присъства поради влошено здравословно състояние.

Лейди Гага изпя химна на САЩ преди клетвата. На сцената ще се качи и друга мега звезда от света на музиката - Бионсе. Участие с песен ще вземе и неостаряваюата Дженифър Лопес.

Преди Джо Байдън се закле вицепрезидент Камала Харис, която е от индийски произход.

Джоузеф Байдън официално се закле в 18:47 наше време и вече е 46-ия президент на САЩ. Той говори, а едната си ръка бе поставил на Библията. До него бе новата първа дама - съпругата му Джил.

#Джо Байдън #САЩ #Доналд Тръмп #клетва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"