Проф. Балтов: Случващото се в Европа е третата вълна

Проф. Балтов: Случващото се в Европа е третата вълна
Пирогов
A A+ A++ A

Все още не е официално потвърдено, че в България вече го има новият щам на коронавируса. Това заяви пред бТВ проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов”, предаде БГНЕС.

Казваме тези неща не за да плашим хората. Това, което се случва в Европа според мен е трета вълна. Това е в Нидерландия, Франция, Великобритания, Испания. Не са малко нарастващите случаи. Това, че сме оазис в момента, не трябва да ни притъпява вниманието, трябва да сме сериозно подготвени, добави Балтов.

Говорим за една много по-заразна модификация на вируса. Този щам е много по-агресивен, навлизайки ще измести по-слабия щам и повече хора ще бъде заразени, уточни професорът. В Пирогов сме готови, тези 450 легла, които бяха разкрити, са готови отново да бъдат включени за пациенти с коронавирус. Около 25% са болните в лечебното заведение, които са с коронавирус. В момента се грижим за 18 пациенти в интензивно отделение и 100 със средно-тежка форма на COVID-19. Осем души от апаратно дишане успяхме да ги върнем към нормален начин на живот, каза още Балтов.



#Асен Балтов #коронавирус #Европа #трета вълна #легла #Пирогов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »