КОВИД у нас: РЗИ-тата се подготвят за втора фаза на ваксинацията (ОБНОВЕНА)

КОВИД у нас:  РЗИ-тата се подготвят за втора фаза на ваксинацията (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов ще посети днес няколко Регионални здравни инспекции (РЗИ). Той ще разговаря с експертите от Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра. С тях ще бъде обсъден ваксинационният план. Разговорите ще се фокусират и върху настоящето разпространение на COVID-19 у нас.

В срещата ще участват и регионалните директори на образованието и социалното подпомагане. Както е известно след медицинските специалисти, трябва да започне ваксинацията в социалните домове и учителите. Данните обаче показват, че в училищата има повече скептицизъм относно ваксините отколкото готовност. В момента се правят тестове за наличие на антитела.

Начало на ваксинацията у нас бе дадено от здравния министър проф. Костадин Ангелов пред Нова година. Той се ваксинира в "Света Анна". След него това направи и епископ Тихон. Началникът на Националния оперативен щаб и директор на ВМА ген.-майор, проф. Д-р Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов бяха също сред първите ваксинирани. Целта беше да се покаже на обществото, че няма нищо нередно във ваксините. Вече мина и реимунизацията с ваксината на Пфайзер-Бионтех. У нас има и ваксинирани с Модерна. Най-много ваксини България е поръчала от АстраЗенека, за която обаче още няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Стана ясно, че компанията не може да осигури доставката, която първоначално е била договорена за Европа.

Няма да се налага промяна в мерките заради новия щам на коронавируса. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещението си във Варна.

„Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образование с учениците в детските градини и яслите, както и тези в начално училище. Сега ще разхлабим мерките в секторите "Култура" и "Спорт" и след това ще наблюдаваме 14 дни каква ще бъде тенденцията, за да видим какво ще предприемем като следваща крачка", добави той.

"Хубавото е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше. Всички дискусии в публичното пространство на различни браншове ме радват, защото това означава, че сме забравили онези разговори за недостатъчни линейки, недостатъчен брой легла и забавени пациенти. Това е успех“. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Всичко, което говорим до момента, сме го съобразили с тази опасност от новия щам. Всеки един резултат, който сме постигнали, за нас е гордост и няма да отстъпим от позициите, които сме постигнали", категоричен бе министърът.

От 4 февруари, като пуснем големите ученици да се върнат поетапно в училище, ще отворим и залите за извънкласни дейности. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който беше на посещение на младежки център за извънкласни дейности в Сливница. Той подчерта, че единственото, което може да се сложи на везната със здравето, това са образованието и културата.

Със сигурност ще се видим със заведенията, ресторантите и фитнесите, да видим какво може да се направи. Важно ни е за хората, които работят там“, посочи Борисов.

Данните от последното денонощие

566 са новите случаи на заразени с коронавирус през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са  9786, което означава, че положителните проби са около 6%.

За последните 24 часа са починали 58 души, а излекуваните са 1248. Общо 2844 души остават в болница, от които 284 - в интензивни отделения. Най-много са новозаразените в София – 119,  следват Пловдив с 47 и Пазарджик  с 40.

Ваксинираните за последното денонощие са 850, от които 67 - в столицата с препарата на „Мoderna“. Така общият брой на ваксинираните у нас достига 26 101.

 

#коронавирус #коронавирус България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »