Пандемията в развитие: Италия облекчава мерките, 12 млн. души са ваксинирани в ЕС

Пандемията в развитие: Италия облекчава мерките, 12 млн. души са ваксинирани в ЕС
A A+ A++ A

Европейската полицейска служба (Европол) предупреди днес страните членки на ЕС да бъдат бдителни за представяни по границите им фалшиви сертификати за отрицателен тест за коронавирус, издавани и продавани от престъпни банди, за да печелят от ограниченията за пътувания, предаде Асошиейтед прес.

Много държави са възприели като мярка срещу разпространението на коронавируса изискването пристигащият пътник да покаже негативен тест за COVID-19.

Според Европол сред последните разкрити случаи в страни от ЕС има престъпна група, която продава сертификати с отрицателен тест на пътници на парижкото летище "Шарл де Гол", както и задържан от испанската полиция фалшификатор на този медицински документ. Британските власти са заловили измамници, който продавали за по 100 лири (137 евро) фалшиви сертификати.

12 млн. души са ваксинирани в ЕС срещу Covid-19 до този момент. Това съобщи пред комисията по бюджет на Европейския парламент генералният директор на дирекция "Здраве и безопасност на храните" в ЕК Сандра Галинa, потвърждавайки изнесената от шефа на ЕК Фонд дер Лайен информация.

Тя каза това в отговор на въпрос за забавянето на имунизациите в Общността спрямо Съединените щати и Израел:

"Ако погледнете списъка със страните, в които ваксинираните са най-много, ще видите, че всички страни-членки са във "Висшата лига". Затова няма за какво да завиждам на Съединените щати или на Израел".

Галина уточни, че доставките на "Байонтек/Пфайзър" и "Модерна" вървят в график, има забавяне само на ваксините на "АстраЗенека". Досега са доставени 15 млн. дози, като се очаква те да достигнат през март до 55 млн.

Тя обаче подчерта, че първото тримесечие няма да бъде от леките и допълни, че в бюджета на ЕС трябва да се предвидят средства, които ще помогнат за борбата с новите щамове на вируса.

„Pfizer" и „BioNTech" заявиха, че ще увеличат доставките си на коронавирусна ваксина до Европейския съюз, обещавайки до 75 милиона допълнителни дози за блока през пролетта.

„Pfizer" и „BioNTech" продължават да работят за увеличаване на доставките от 15 февруари, като гарантират, че ще доставят цялото количество дози ваксини през първото тримесечие, за което са се ангажирали, и допълнителни до 75 милиона дози за Европейския съюз през второто тримесечие, съобщиха от компанията.

Изявлението идва часове преди националната конференция, свикана от канцлера Ангела Меркел с производители на ваксини на фона на нарастващия гняв от бавната ваксинационна кампания на блока, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Oще 9 млн. дози ваксини за Европа от „AstraZeneca“

Компанията „AstraZeneca“ ще достави още 9 милиона дози на Европа през първото тримесечие на тази година. За тази договорка съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от „Ройтерс“ и bTV. С това общият брой на дозите, доставени от фармацевтичната фирма за Европа, ще достигне 40 милиона.

AstraZeneca“ ще започне доставките седмица по-рано от предвиденото, заяви Фон дер Лайен в Twitter. Обявено е още, че освен това компанията ще разшири производствения си капацитет в Европа.

Обединеното кралство поръча още 40 милиона дози от ваксината срещу коронавирус на френската компания "Валнева" (Valneva), съобщи Франс прес.

Великобритания вече поръча 60 милиона дози и си запази правото да поръча още 90 милиона. Стойността на всички 190 милиона дози е 1,4 милиарда евро, каза в комюнике "Валнева".

Ако Обединеното кралство поръча всички дози, доставките ще продължат до 2025 г. Ваксината, която ще бъде произведена в Шотландия, все още е на етап клинични проучвания и няма одобрение от регулаторите

Израелското правителство реши снощи да удължи с пет дни срока на мерките за изолация, който трябваше да изтече в полунощ, съобщиха в общо комюнике канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху и здравото министерство, цитирани от БТА и Франс прес
 
Тъй като числеността на заразените продължава да расте въпреки интензивната ваксинационна кампания, правителство удължи за трети път въведения на 27 декември миналата година локдаун - третия от началото на пандемията.
След продължително заседание министрите се споразумяха да запазят ограниченията до 7 ч. в петък.
Правителството ще се събере отново в сряда, за да проучи ситуацията и да обмисли ново удължаване, се казва в комюникето.
 
Режимът на изолация беше нарушен вчера от хиляди ултраортодоксални евреи, участвали в погребение на равин в Ерусалим.
 
Погребението на друг равин в същия град снощи доведе до ново нарушаване на локдауна. При положение че е разрешено само 20 души да следват тленните останки на починалите, на практика участниците в процесията бяха хиляди.
Парламентът подкрепи вчера увеличаване на глобите за нарушителите на здравните ограничения. Депутатите гласуваха на трето четене законопроект, предвиждащ удвояване на глобата за магазини и училища, които нарушават рестрикциите - от 5000 на 10 000 шекела (2500 евро). 
Италия смекчава от днес наложените с цел борба срещу новия коронавирус ограничения, които са в сила в повечето области, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е в контраст с общата тенденция сред европейските съседи за затягане на рестрикциите. В четвъртък Световната здравна организация предупреди, че е "прекалено рано за смекчаване" на ограниченията поради все още голямото разпространение на вируса.
 
Равнището на опасност в повечето италиански региони вече се класифицира като "жълто" - най-ниското, с изключение на Алто Адидже, Умбрия, Пулия, Сардиния и Сицилия, класифицирани с "оранжев" код за среден риск. Нито един регион вече не е с "червен" код, обозначаващ най-високия риск.

Понижаването на равнището на риска позволява и повторното отваряне на баровете и ресторантите и улеснява пътуванията. Музеите също могат да отворят отново, но само през делничните дни, но не и през уикендите, за да се избегнат струпването на хора.

Полицейският час остава в сила на цялата територия на страната от 22 ч. до 5 ч. на следващата сутрин.

Вчера Италия регистрира 11 252 нови случая на коронавирус - с близо 1500 по-малко от събота, когато броят им бе 12 715. През уикенда, когато смекчаването на мерките вече беше обявено, но все още не беше влязло в сила, хиляди хора се разходиха по улиците и парковете на големите градове. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца беше принуден да предупреди, че опасността все още не е отминала и трябва да се проявява предпазливост, "ако не искаме да зачеркнем напредъка, постигнат през последните седмици".

Над 88 хиляди души са починали до момента от коронавируса в Италия - първата европейска страна, ударена сериозно от пандемията. Третата икономика в еврозоната освен това преживя най-тежката си рецесия от Втората световна война.

Швейцария въвежда от 8 февруари 2021 г. изискването за предоставяне при влизане в страната на отрицателен резултат от PCR тест за всички пристигащи, независимо от гражданството им, транспортното средство и държавата, от където пристигат. Тестът трябва да е направен до 72 ч. преди влизането в страната, съобщават от българското външно министерство.

Ако пътуващият не предостави искания документ, той е заплашен глоба от 200 швейцарски франка, а пътуващите със самолет няма да бъдат качвани на борда. Към тези санкции се добавя и задължението за своевременно и спешно тестване на място. 

Освен това всички пристигащи ще бъдат задължени и да предоставят формуляр, попълнен онлайн или на хартиен носител. Документът може да бъде изтеглен от този сайт: https://swissplf.admin.ch/formular  Ако изискваните данни липсват или не отговарят на истината, пътуващият е заплашен от глоба от 100 швейцарски франка.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни телефони: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56, както и на дежурен телефон в извънработно време: +41 798243822. 

Самолет, превозващ първата пратка с ваксини срещу COVID-19 за Република Южна Африка, кацна днес на международното летища "О.Р.Тамбо" в Йоханесбург, съобщи Южноафриканската радиотелевизионна компания (САБК), цитирана от Ройтерс. Доставката на ваксините става в момент, когато страната се готви да започне кампания за ваксинация на населението, отбелязва агенцията.

Президентът Сирил Рамапоса и други високопоставени служители бяха на летището, за да посрещнат пратката с 1 милион дози от ваксините, след като някои учени публично критикуваха правителството, че не е осигурило ваксини по-рано.

Дозите от ваксината на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca), произведени от Института за серуми в Индия, са предназначени за ваксиниране на работещите под голямо напрежение здравни работници в страната.

Южна Африка е на първо място на континента по брой заразени и починали от COVID-19, съответно 1,4 милиона случаи на коронавирус и над 44 000 смъртни случая от заразата до момента.

От края на миналата година страната се бори с по-заразния вариант на вируса, наречен 501Y.V2.

Доставените ваксини ще стигнат само за част от общо 1,25 милиона здравни работници в Южна Африка, посочва Ройтерс.

#ЕС #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"