Николова: Няма единно решение в Европа по отношение на ваксинационните паспорти

Николова: Няма единно решение в Европа по отношение на ваксинационните паспорти
A A+ A++ A

„Дали ще бъда с качулка или не зависи от времето, но аз ходя по местата за настаняване и изхванване като таен клиент. Мога да ви уверя, че бизнесът спазва мерките. Аз правя внезапни посещения, за да съм сигурна, че хората могат да бъдат спокойни посещавайки тези места“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Тя добави, че е в постоянен диалог със здравния министър проф. Костадин Ангелов и обясни, че животът и здравето на хората са приоритет.

„При нас мерките са балансирани. Много е важно икономиката да работи и в същото време да пазим живота на хората. По отношение на туризма – той не е само изхранване и настаняване. Ние трябва да наблюдаваме тенденциите. Към този момент март месец изглежда реална възможност за отваряне на този бранш. Въпросът е да има баланс при стриктно спазване на мерките“, каза Николова.

„Каквито и мерки да въведем, ако хората не са наясно, че те трябва да се спазват то те няма да имат голямо значение. Надявам се броят заболели да не се увеличава и призовавам към дисциплина“, добави вицепремиерът.

За PCR тестовете

„Тези PCR тестове са гаранция за това, че в страната влизат хора, които не са болни. Това е мнението на проф. Костадин Ангелов. Антигенните тестове са приравнени към PCR и това е една алтернатива за туризма. Те стават много бързо и са много по-евтини“, обясни Николова.

За помощите за бизнеса

„Помощите са зависими от административни правила и процедури. В държавната администрация хората работят в условията на пандемия, но ние правим всичко възможно да разгледаме всички заявления и да разплатим средствата. Във всички случаи държавната администрация трябва да работи така, че хората да получат навременна помощ“, каза министърът на туризма.

Ваксинационните паспорти за туристи

„Няма единно решение в Европа по отношение на ваксинационните паспорти. Разбира се ваксинацията е в голяма помощ на туризма, защото тя дава едно спокойствие. Това обаче е доброволен акт и ние не можем да задължим хората. Аз бих препоръчала на хората от бранша да го направят. На този етап няма решение входът в страната да бъде позволен само за ваксинирани срещу COVID-19. Има опция лицата, които са ваксинирани да се следят с регистър, за да има спокойствие за туристите, които влизат в България“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »