Електроуредите от днес ще бъдат с нови - по-ясни етикети

Електроуредите от днес ще бъдат с нови - по-ясни етикети
A A+ A++ A

От днес познатият енергиен етикет на Европейския съюз ще се появи на пазара с нов дизайн и с постоянна енергийна скала от A до G за редица домакински електроуреди: перални машини, съдомиялни машини, комбинирани перални със сушилни, хладилници, фризери и охладители за вино.

„Променя се етикетът, но не и енергийната консумация на уредите“, съобщават от Сдружението на производителите на домакински електроуреди APPLiA България.

Промяната се въвежда със законодателство на Европейския съюз, което създава предпоставки за по-нататъшни иновации. Поради изискванията на новото законодателство, с което се въвеждат и по-строги методи за тестване на енергийната ефективност, уредите от сегашните най-високи енергийни класове А+++, А++ и А+ слизат надолу по скалата в класове (C, D и т.н.). С разработването на нови технологии класовете нагоре по скалата постепенно ще се запълват с новите модели уреди.

Нов елемент в етикета е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт, съдържащ информация за продукта.

Промяната на енергийните етикети ще се извършва постепенно и някои уреди ще имат етикет със скала от A до G (хладилници, фризери, охладители за вино, перални, съдомиялни, комбинирани перални със сушилни), останалите ще са придружени от етикети със сегашната скала с плюсовете (+), докато новото законодателство за тях бъде прието (напр., фурни, климатици, бойлери и др.), а за прахосмукачките през следващите години се очаква въвеждането на изцяло нов енергиен етикет.

От 300 до 1500 лв. глоба грози всеки търговец от днес, ако не предоставя информация каква е енергийната ефективност, потреблението на енергия и други ресурси на електроуредите, гласи новата наредба за енергийното етикетиране, която влиза в сила от днес, 1 март. 

#електроуреди #етикети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »