Щастливото детство не гарантира добро психическо здраве в зряла възраст

Щастливото детство не гарантира добро психическо здраве в зряла възраст
A A+ A++ A

Констатациите от скорошно проучване, основано на преживявания в ранна детска възраст, свързани с психичното здраве, предполагат, че щастливото и сигурно детство не винаги предпазва детето от развитие на психично заболяване по-късно в живота.

Констатациите от проучването са публикувани в списанието, озаглавено „Current Psychology“. Проведено в партньорство с Университета в Канбера, изследването изследва как преживяванията в ранна детска възраст са свързани с различни пътища на развитие и как те могат да бъдат свързани с лошо психично здраве. 

Като се има предвид, че както положителното, така и отрицателното детско преживяване се проявява като тревожност или други психични разстройства в зряла възраст, изследователите вярват, че способността ни да се адаптираме - или по-скоро да не се адаптираме - към неочаквани сценарии може да повлияе на психичното здраве.

В Австралия почти 50% от населението ще преживее психични заболявания в даден момент от живота си, като приблизително 314 000 деца на възраст 4-11 години (почти 14%) изпитват психично разстройство.

Националните периодични разходи за услуги, свързани с психичното здраве, се оценяват на 9,9 милиарда щатски долара или около 400 щатски долара на човек.

Докато изследването потвърждава, че хората, които са имали неблагоприятни и непредсказуеми ранни житейски преживявания, са имали повишени симптоми на лошо психично здраве (включително депресия и параноя), то също така е установило, че децата, израснали в стабилна и подкрепяща среда, също са изложени на риск от симптоми на тревожност в зряла възраст.

Водещ изследовател и доктор на науките Кандидатът, Bianca Kahl от UniSA, каза, че изследването подчертава безразборния характер на психичните заболявания и разкрива ключови идеи за потенциалните рискови фактори за всички деца.

„Тъй като разпространението на психичните заболявания се разширява, наложително е да разширим познанията си за това много сложно и разнообразно състояние“, каза Кал.

Също добави: "Това изследване показва, че състоянията на психичното здраве не се определят единствено от ранните събития в живота и че дете, което е отгледано в щастлив дом, все още може да расте с психично разстройство."

Той отбеляза, че със сигурност има някои липсващи фактори в разбирането как нашата детска среда и ранният опит в живота могат да се превърнат в резултати за психичното здраве в зряла възраст.

„Подозираме, че очакванията ни за нашата среда и способността ни да се адаптираме към сценарии, когато очакванията ни не са изпълнени, може да повлияят на преживяванията ни в беда.

„Ако като деца се научим как да се адаптираме към промяната и се научим как да се справяме, когато нещата не вървят по нашия начин, може да сме в по-добра позиция да реагираме на стрес и други рискови фактори за лошо психично здраве“, заключи той. (ANI)

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »