Учени от БАН: Краят на пандемията у нас зависи от броя ваксинирани

Учени от БАН: Краят на пандемията у нас зависи от броя ваксинирани
ВМА
A A+ A++ A

Учени представиха няколко възможни сценария за развитието на пандемията от COVID-19. По техни прогнози епидемията у нас ще приключи до края на тази година, ако достатъчно хора се ваксинират, съобщава БНТ. Ако обаче броят им не е много голям, епидемията ще продължи до средата на следващата година.

При ваксиниране на 100 000 души на месец, епидемията ще продължи до септемвримесец или в най-лошия случай - до края на тази година, посочват учени. Тревожна, обаче, е прогнозата на математиците за печалната статистика у нас.

"Имаме около 1 милион, които са се срещнали с вируса досега и на този един милион имаме около 10 500 починали, значи до края на пандемията, докато свърши тя, трябва да стигнем 5 милиона, защото 5 милиона са 70% от населението, така тъй като имаме на 1 милион души досега 10500 душу починали, трябва да умножите по 5 и се получава около 50 000, които ще починат до края на пандемията, тъй като досега 10 000 и нещо са починали, остава около 40 000 да починат", каза проф. Огнян Кунчев, Институт по математика и информатика към БАН.

За да не се стига до тази развръзка, учените съветват да се наблегне на ваксинирането на хората от уязвими групи и такива със съпътстващи заболявания. За Великден, който се пада в началото на май, те прогнозират три възможни сценария за развитие на епидемията у нас.

"Нагоре върви, ако мерките се отхлабят, ако мерките са такива, каквито са сега, значи можем да очакваме нови случаи от порядъка на 2000 плюс - минус и могат да стигнат и малко над 3000. И ако мерките се затегнат или пък това може също да се тълкува и като резултат от ваксинацията - тази, която се прави в момента и тази, която вече е направена, значи очакваме затихване, но не и елиминация", каза проф. Марусия Божкова от ФМИ на СУ "Св. Кл. Охридски".

Учени са създали и модел, който да прогнозира броя на заразените, които не попадат в статистиката, което не позволява да бъдат следени от здравните власти. За съжаление, обаче, този модел не може да предвиди кога пандемията у нас ще затихне.



#учени #математици #БАН #сценарии #пандемия #ваксинирани #брой #край #covid-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"