С 26% намаляват жертвите на пътя при сравнение на данните между 2019 и 2020 г.

С 26% намаляват жертвите на пътя при сравнение на данните между 2019 и 2020 г.
A A+ A++ A

Рекордно ниски за България резултати в областта на пътната безопасност за 2020 г. С 26% намаляват жертвите на пътя при сравнение на данните между 2019 и 2020 г., стана ясно по време на Годишните награди на Българската браншова асоциация "Пътна безопасност“.

Ако ги съотнасяме към десетилетието - темпът на намаляване е още по-голям: с над 40%, пише още в съобщение на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“, която получи отличието "Институция с голям принос в пътната безопасност през 2020 г.“

Оттам информират и че до две години България ще има цялостна електронна система за подаване на сигнали от гражданите за опасности на пътя.

Създаването на системата е част от приетите промени в Закона за пътищата, добави председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова.

"Най-важното е всички ние – институции, неправителствен сектори и не на последно място – медиите, да обединим усилия и да не допуснем през 2021 г. да има ръст на пътния травматизъм. Само така можем да дадем ясен знак, че страната ни тръгва по устойчиво в правилната посока“, подчерта още Малина Крумова, която коментира и дали мерките въведени заради коронавируса са причина за отчетения спад.

"Стъпка в правилната посока са измененията на Закона за пътищата, които Народното събрание прие в последния си работен ден“, каза председателят на ДАБДП. По думите ѝ разширението на обхвата на процедурите за пътна безопасност, въвеждането на цялостна оценка на пътната безопасност и класификация на безопасността на пътната инфраструктура и регламентирането на целенасочените инспекции са ключови за повишаване на безопасността на пътищата.

#катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »